Nógrád megye

2018.08.26. 06:53

Repcefronton szinte legyőzhetetlenek a nógrádi lankák

Meghaladta az országos átlagot – 3,32 tonna/ hektáros eredménnyel – a repce termésátlaga Nógrád megyében. A napokban beérkezett adatokból az is kiderül, hogy egyre többen vetik el földjeikbe az olajos növényt.

Veres Edina

Csakúgy, mint az ország más területein, nálunk is befejezték a mezőgazdasági szakemberek a repce aratását. Szandai Józseftől, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád megyei elnökétől megtudtuk, hogy idén korábbra estek a repce betakarításával kapcsolatos munkálatok éppen úgy, ahogy ez az őszi kalászosok esetében is történt.

– Megyénkben – a napokban beérkezett adatok alapján – mintegy 4144 hektáron termeltek az idén repcét a gazdák, ez az ország összes repceföldjeinek valamivel több mint egy százaléka. Ez kevésnek tűnik, de így is elmondható, hogy évről évre egyre több repcét vetnek el földjeikbe a gazdák. Idén összesen 13 800 tonnányi termést sikerült betakarítaniuk, így 3,32 tonna/hektár termésátlaggal büszkélkedhetünk. Ez egy százalékkal meghaladja az országos átlagot. Igen nagy eltérések mutatkoztak a betakarított mennyiségekben – tudatta a kamara megyei elnöke, aki kitért arra is, hogy ennek oka az, hogy a tavaszi fagyok és az egyes területeken jelentkező belvíz kedvezőtlenül hatott a növénykultúrára.

– Az országos átlag idén sajnos elmaradt mind a tavalyi szinttől, mind a várt eredményektől. Ez pedig befolyásolja azt is, hogy a földtulajdonosok mennyi hasznot látnak viszont munkájukból. Hasonlóan az ország más területeihez, megyénkben is megközelítőleg ugyanannyit fizettek a repcéért idén a felvásárlók, mint tavaly. Az olajos növény felvásárlási ára átlagosan 105 ezer forint tonnánként – közölte Szandai József.

A repce idei terméshozamáról, illetve értékesítési lehetőségeiről Nagy Zoltánt, egy mohorai mezőgazdasági és kereskedelmi cég egyik tulajdonosát is megkérdeztük.

– A gazdaságunkban a repce idei hozama beváltotta a hozzá fűzött reményeket, annak ellenére is, hogy az ára jelentősen nem változott a tavalyihoz képest. Az elmúlt évekhez hasonlóan 107 ezer forintot kaptunk az olajos növény tonnájáért. Mi termelési szerződés alapján értékesítjük a repcét, így nem okozott gondot az eladása sem – mondta az agrárcég társtulajdonosa.

Nagy Zoltán kifejtette véleményét azzal kapcsolatban is, hogy miért vetik el ezt a növényt egyre többen a Nógrád megyei lankákon, annak ellenére, hogy elmarad az átlagár emelkedése.

– Úgy tapasztaltam, hogy a repce megyénkben remek előveteménynek bizonyult, vetésforgóban az őszi kalászosokkal – tudatta.

A mezőgazdász rámutatott: igaz, hogy az olajos növény nagyon igényes a talaj-előkészítéssel szemben, de kifizetődő a körülményesség, hiszen a megyénkben a repcéből akár négy tonnát is meghaladó termésátlagra lehet számítani.

Címkék#repce

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában