jegyzet

2018.05.08. 10:34

Veszélyes környezet

Sokszor hallom panaszkodni az embereket, hogy mennyire igénytelenek egyes társaik a környezetükkel szemben, és ezzel másokét is elcsúfítják.

Veres Edina

Elhajított zacskók és üres sörösdobozok, árok szélén heverő műanyag palackok, kocsik ablakából kidobott cigarettacsikkek és még sorolhatnánk. Nem tudom… Akik szétszórják a szemetüket, nem gondolnak rá, hogy nemcsak esztétikai problémát okoz a tettük, hanem higiéniai kockázatot is jelent?

Pár nap alatt többször is tapasztaltam ezt. Az egyik eset, amelyik kiemelkedik a többi közül, amikor egy apuka és a kisfia ült mögöttem a buszon. Egyszer csak hallom, ahogy az apa rászólt a gyerkőcre, hogy ne próbálja lepiszkálni az előttük lévő ülés oldaláról az odaragasztott rágógumit, mert az egy másik ember szájából került oda. Rendszeresen találkozom én is ezzel az utazásaim közben, és nem értem a dolgot. Számomra az a természetes, ha befejeztem a rágózást, akkor beleteszem egy papírzsebkendőbe és beledobom a szemetesbe. Hasonlót láttam egy sétám közben, amikor egy padon ülő anyuka rászólt a kislányára, hogy ne szedje össze a földről az odaköpködött napraforgómaghéjat, mert veszélyes lehet.

Én mindig rászólok a szemetelőkre, mert szeretném, ha az én gyermekemet már nem kellene ilyesmitől féltenem.

Valamelyik nap is figyelmeztettem egy fiatal srácot, hogy legyen szíves, ne a földre dobja a hamburgere papírját, hanem a kukába, ami két lépésre volt tőle...

 

Illusztrációs fotó: shutterstock
Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik