Mohora

2018.04.29. 15:24

Jobbnál jobb programokkal várja az érdeklődőket a Tolnay Klári Emlékház

Közel két évtizede már, hogy megnyitotta kapuit a Tolnay Klári Emlékház, amely az egyetlen hely az országban, ahol a legendás színművésznő kedves tárgyai, ruhái, jelmezei láthatóak, sok-sok képpel a falakon. Balla István bőrész-iparművész, a házigazda-tulajdonos mindig tárt karokkal fogadja a múlt iránt érdeklődő vendégeket.

Hegedűs Henrik

– Idén is színes programkínálatot alakítottunk ki az emlékházban – vág rögtön a beszélgetés közepébe Balla István. – Most éppen Galbács Tamás magyarnándori fotográfus fényképeit tekinthetik meg az érdeklődők, egészen május közepéig.

Jövő hónap 12-én, szombaton a Hosszúpályiban élő Kiss Imréné gobelinművész alkotásaiból nyílik tárlat nálunk.

Nem csupán a művek elkészítésének technikája miatt érdekesek ezek a textilképek, hanem a témaválasztás is különleges: a magyar honfoglalás jeleneteit ábrázolja.

A házigazda folytatja a rendezvények felsorolását. Június 9-én Szundi Magdolna művész-tanár festményeit láthatja a közönség, a megnyitó egyben osztálytalálkozó is lesz, hiszen a néhai pedagógus tanítványai itt rendezik ötvenéves érettségi találkozójukat. Július végén pedig Tolnay Klári születésnapját egybekötik a balassagyarmati nemzetközi muzsikustábor hagyományos kamarakoncertjével.

Tolnay-díjak

Kerámiába öntött galamb­alak a Tolnay-díj, amelyet a színésznő nevét viselő egyesület és leánya, a mohorai emlékházban többször megfordult Ráthonyi Zsuzsanna ötletére alapítottak. Először csak azokat jutalmazták, akik az emlékek ápolásában segítették a szervezetet, de a századik születésnap kapcsán, 2014-ben színművész-elismeréssel egészítették ki. Eddig Vándor Éva, Reviczky Gábor, Kubik Anna, Venczel Vera, Bencze Ilona, Béres Ilona és Dunai Tamás kapták meg a kitüntetést, és a sor szeptemberben újabb közismert, közkedvelt személyekkel gyarapodhat.

– Az augusztus is kínál érdekességet – megy előre az évben tovább a bőrész-iparművész. – A művésznő első férje Ráthonyi Ákos rendező volt, akinek a családfáját Bence fiam hosszú ideje nagy lelkesedéssel kutatja, és a felmenők keresésében egészen az Árpád-házig eljutott. Megvan a nemesi „kutyabőr”, a címer, és rengeteg tárgy, kellék a filmkészítő férj hagyatékából, ráadásul, ha minden igaz, a család több tagja is ellátogat ide a nyáron.

Végezetül szeptember­ben a Tolnay-díjakat adjuk át, a jutalmazottakat az egyesületünk májusi közgyűlésén választjuk ki a sok érdemes jelölt közül.

A terefere befejezéseként Balla István megemlíti: az emlékház birtokába került Tolnay Klári első és utolsó lábbelije is. A kis cipellő, amit apró gyermekként viselt, már régen látható a kiállított tárgyak között, de az utolsó szerep, a Társasjáték New Yorkban bemutatóján, a színpadi levonulásakor felhúzott rózsaszín mamuszt nemrég szerez­ték be. Az elhivatott Tolnay-rajongók számára ez mindenképpen hatalmas kincsnek számít.

 

A Tolnay Klári Emlékházban rendszeresek a rendezvények. Most éppen Galbács Tamás magyarnándori fotográfus képeit állították ki Fotó: Torjay Attila/Nógrád Megyei Hírlap

 

 

 

Címkék#Mohora

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában