Múltidéző

2018.03.17. 15:21

Amikor még új termékkel készült az Öblösüveggyár

Kíváncsiak voltunk, mik érdekelték az olvasókat annak idején, ezért fellapoztuk a Nógrád Megyei Hírlap korábbi számait és érdekes dolgokra bukkantunk. Lássuk, milyen is volt amikor 1970. januárjában az Öblösüveggyár még új technológiával várta az új évet!

„Az év első munkanapján

Automata üvegfúvók

A két salgótarjáni üveggyár közül elsőnek az Öblös-üveggyár vezetőjével, Varga Gyula igazgatóval beszéltünk a munkakezdés tapasztalatairól.

Az első munkanap lunk szerencsére semmiben sem különbözött az elmúlt év többi napjától. Azért mondom, hogy szerencsére, mert azt szeretném kifejezni, hogy valamennyi üzemünkben pontosan kezdődött a munka és vidéki dolgozóink is időben megjelentek munkahelyeiken.

— Új év új termék?

Az idén először automata üvegfúvógépek alkalmazásával nagy mennyiségű és minőségű üvegpoharakat kezdünk gyártani. A kísérleti üzemeltetést a napokban befejeztük. Az automatagépek beállítása és üzemeltetése ha nem is forradalmi, de mindenképpen jelentős változás üzemünk életében. A háztartási vagy más elnevezéssel: vendéglői hitelesített poharakból eddig nem tudtunk eleget gyártani, állandó hiánycikk volt a felvevő piacon. Az űj automatáktól változatlan minőségű, de jóval nagyobb mennyiségű áru várható. Gondot okoz viszont a szállítás, kevés a vagon, emiatt sajnos, devizát jelentő exportárunk is raktáron vesztegel.” -  olvashatták az akkori lapszámban. 

 

Nógrád, 1970. január 3. szombat

 

A gyár kiemelkedőnek számított az üveggyártás terén, rengeteg embernek biztosított munkahelyet, megélhetőséget. Alapításának 125. évfordulóját tavaly novemberben ünnepelték, annak ellenére, hogy többszörös tulajdonosváltás után 2009-ben végleg leállt a salgótarjáni üzem. Mára csupán omladozó falai emlékeztetnek egykori mivoltára.

Kiemelt fotó: Nagyban folyik a munka a gyárban az 50'-es évek táján, Fortepan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában