Beszámoló

2024.04.11. 11:18

Tüzes adatok: idén több tucatnyi lakás gyulladt már ki Nógrád-szerte

Az idei év első negyedévében összesen hatvannyolc alkalommal riasztották égő lakóépülethez szűkebb hazánk tűzoltóit. Az esetek során kilencen sérültek meg és egy ember vesztette életét.

Nagy Orsolya

Mint arról Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője beszámolt, az év első három hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához 66 órára és 128 tűzoltójárműre volt szüksége a tűzoltóegységeknek. Összesen 440 négyzetméternyi épített terület égett le és 12 otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, emiatt 40 embernek kellett átmenetileg elköltöznie.

Nem volt füstérzékelő a lakásokban

– A 68 tűzzel érintett épület egyikében sem volt füstérzékelő, holott ezek az eszközök a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, és még van idő cselekedni. A legtöbb tűz a kéményből indult, ez az összes eset csaknem 43 százaléka. Az esetek 13 százalékában a hálószobában, 12 százalékában a konyhában, 6 százalékában pedig a padláson csaptak fel a lángok. A tűz legtöbbször elektromos problémára, a fűtés hibáira, nyílt láng használatára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza – közölte Kapás Márton.

Hozzátette: a legnagyobb tűz január 31-én, Salgótarjánban volt, amely során egy Balassi úti családi ház udvarán álló istálló és a hozzá épített melléképület égett teljes terjedelmében. A lángok egy szomszéd telken álló melléképületre és egy személyautóra is átterjedtek, összesen 130 négyzetméteren pusztítottak. A tűzoltóknak köszönhetően a tűz nem terjedt át a főépületre, az egységek pedig több gázpalackot is kivittek a tűzből.

Egy ember életét vesztette

A szóvivő arra is kitért, hogy a leghosszabb beavatkozás január 9-én volt Etesen, ahol egy ember életét vesztette. A családi ház oltása az utómunkálatokkal együtt közel hat órát vett igénybe. A katasztrófavédelem egy esetben indított továbbá tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárása érdekében, két épületnél pedig gázpalackok nehezítették az oltást.

A szóvivő felhívta a figyelmet, hogy a lakástüzek megelőzése érdekében tanácsos a konyhába, hálószobába és a nappaliba füstérzékelőt szerelni a mennyezetre. Olyan füstérzékelők is beszerezhetőek, amelyek füst esetén nemcsak hangosan sípolnak, hanem jelzést is küldenek az okostelefonra. Ez praktikus megoldás lehet idős, egyedül élő hozzátartozóink védelmére.

Szén-monoxid miatt is vonultak

Nem csak tűzesetek adtak feladatot a tűzoltóknak. Kapás Márton kifejtette: az első negyedévben szén-monoxid miatt 9 alkalommal riasztották a lánglovagokat. A veszélyes gáznak idén nem volt halálos áldozata szűkebb hazánkban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában