Nool.hu podcast

2023.10.16. 19:24

Nógrád-szerte nő télen a lakástüzek száma – így előzheted meg a bajt! (podcast)

Több mint ötven segélykérés érkezett a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére az elmúlt héten. Kapás Márton szóvivő részletesen beszámolt az esetekről.

Nool.hu

Kapás Márton szóvivő egyebek mellett elmondta: szombaton a szén-monoxid-érzékelő egy salgótarjáni családi házban, a Kővár úton mentett életet. Hozzátette: a fűtési szezonban fokozott veszélyt jelent a szén-monoxid-mérgezés. A baj megelőzhető, ha a lakásban megbízhatóan működő szén-monoxid-érzékelőt helyezünk el. Ma már a hazai háztartások jelentős részében van szén-monoxid-érzékelő, a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeken a helyeken kevesebb és kevésbé súlyos szén-monoxid-mérgezés fordul elő. 

Kapás Márton arról is beszélt, hogy az elmúlt napokban több lakástűz is történt Nógrádban. – A fűtési szezonban a lakástüzek kialakulásának gyakorisága is megnövekszik. A fűtési szezon kezdete előtt fontos elvégeztetni a tüzelő-fűtő berendezések, így a kályhák, kandallók, gázkazánok és konvektorok, valamint a kémények karbantartását, ellenőrzését. Ezzel, és megfelelő, jó minőségű tüzelőanyag használatával megelőzhető, hogy a kémény miatt kigyulladjon az otthonunk – hangsúlyozta Kapás Márton.

Emellett arra is figyelni kell, hogy a fűtőkészülék közelében ne legyen fűtőanyag felhalmozva, mert nagyon könnyen kigyulladhat. Egy kipattanó szikra hatására a kazánhoz vagy kályhához túl közel elhelyezett tűzifa könnyen lángra kaphat. A komolyabb tűzesetek kialakulását megelőzhetjük, ha beszerzünk otthonunkba egy füstérzékelőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában