Fűtési szezon

2023.10.14. 13:48

Indul a fűtési szezon – nógrádiak, érdemes betartani a tűzoltók tanácsait biztonságunk érdekében!

Vasárnap kezdődik a fűtési szezon, ami hivatalosan az október 15. és az április 15. közötti időszak. Az előttünk álló fél évben fokozott odafigyelésre lesz szükség, ugyanis az elmúlt esztendők lakástüzeinek 61 százaléka, a szén-monoxid-mérgezéseknek pedig 60 százaléka ebben az időszakban történt.

Gulyás Edina

A fűtőeszközök többsége lánggal működik. Hibás telepítésükből, nem megfelelő használatukból, a karbantartás hiányából eredő problémák lakástűzhöz, szén-monoxid-mérgezéshez vezethetnek – hívta fel a figyelmet közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

Hozzátették: a fűtőeszközök telepítését érdemes szakemberre bízni, a karbantartásuknál pedig mindig követni kell a gyártói utasításokat. Évente egyszer ajánlott ellenőriztetni, és ha szükséges, kitisztíttatni azokat.

Új, javított, vagy felújított kéményt csak azután lehet használni, ha megtörtént a helyszíni műszaki vizsgálat és a kéményseprő egy megfelelőségi nyilatkozatot állított ki. Ennek hiányában nemcsak tilos, hanem életveszélyes is annak működtetése. Lakástűz, vagy szén-monoxid-mérgezés is bekövetkezhet a szabálytalan, hibás kialakítás miatt. A műszaki vizsgálatot a kéményseprőktől kell megrendelni, a szolgáltatásért pedig fizetni kell.

– A kémények ellenőrzése és tisztítása magánszemélyeknek ingyenes, viszont a családi házakban élőknek időpontot kell foglalniuk. Sokan ezt csak a fűtési szezon előtt néhány nappal teszik meg, pedig azt nem csak ősszel lehet igénybe venni – áll a közleményben. – Nem az ellenőrzés időpontja, hanem annak rendszeressége a fontos. Aki fával vagy egyéb szilárd tüzelővel fűt, annak évente, aki pedig gázzal, annak kétévente érdemes igénybe vennie az ingyenes kéményellenőrzést.

Évente közel ezer lakástűz keletkezik a kéményben

A katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatója arra is kitér, hogy a  lakástüzek megelőzése érdekében távol kell tartani a tüzelőt és az egyéb éghető anyagokat a fűtőeszköztől. Kerülni kell a nedves, kezelt fával, szeméttel való fűtést, mert ezek fokozzák a kéményben a korom és a kátrány lerakódását. Ez a réteg, amennyiben nem távolítják el, meggyulladhat, és a tűz könnyen átterjedhet a ház tetőszerkezetére is. Évente közel ezer lakástűz keletkezik a kéményben.

Szén-monoxid nem csak gázfűtésnél keletkezhet, hanem nyílt lánggal történő fűtés és nem megfelelő szellőzés esetén is. Nem elegendő néha kinyitni az ablakot, állandó és automatikus levegő utánpótlást kell biztosítani – közölte a katasztrófavédelmi igazgatóság. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ezért életet menthet, ha a fűtőeszköz egy-másfél méteres körzetében, fejmagasságban működik egy szén-monoxid érzékelő. A boltokban elérhető érzékelőket rendszeresen ellenőrzi a katasztrófavédelem, azonban interneten lehet találkozni nem megbízható készülékekkel is. Ezek listája a katasztrófavédelmi igazgatóság honlapján érhető el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában