Káresetek

2023.10.07. 11:20

Kéményben és konyhában csapnak fel a lángok, Nógrádban majd' százhúsz lakástűz volt idén

Az idei év első három negyedévében 118 lakástűz keletkezett szűkebb hazánkban, 56-tal kevesebb, mint a tavalyi év első kilenc hónapjában. Ez 32 százalékos csökkenést jelent.

Nagy Orsolya

Év elején egy családi ház vált lakhatatlanná Vizsláson a tűz miatt

Forrás: Nool.hu

Fotó: NMH archívum

Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a vizsgált időszakban 1157 négyzetméternyi épített terület égett le, 802-vel kevesebb, mint tavaly, amely 41 százalékos csökkenés.

– A legnagyobb tűz augusztus 16-án Nőtincsen volt, ahol egy 170 négyzetméteres családi ház gyulladt ki. A tűz a ház tetőszerkezetét, két szobát, valamint egy 25 négyzetméteres melléképületet érintett. A rétsági, a váci és a berceli hivatásos tűzoltók több mint 4 órán keresztül dolgoztak a lángok megfékezésén és a károk felszámolásán. Mivel az épület lakhatatlanná vált, a ház két lakóját ideiglenesen rokonok fogadták be – idézte fel a szóvivő.

Tavaly halálos áldozatokat is szedtek a nógrádi lakástüzek

Hozzátette: az első kilenc hónapban keletkezett lakástüzekben szerencsére senki sem vesztette életét, szemben a tavalyi év hasonló időszakával, amelynek során a lakástüzek 2 áldozatot is szedtek.

Kapás Márton kitért arra is, hogy átlagosan kevesebb, mint három naponta csaptak fel a lángok valakinek az otthonában. Ezekben az esetekben 9 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett. A lakástüzekhez összesen 209 tűzoltóautót riasztottak, akik 103 órát töltöttek a tüzek oltásával. A leghosszabb beavatkozás közel 8 órán át tartott, amikor egy 60 négyzetméteres alapterületű, többszintes családi ház égett Balassagyarmaton. Ennél a káresetnél 20 tűzoltó 6 járművel avatkozott be.

Kéményben és konyhában csaptak fel leggyakrabban a lángok

A szóvivő kiemelte: az első három negyedévben a tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 5 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A tűzesetek során a leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a kémény műszaki állapota, a fűtési rendszer hibája, dohányzás, illetve sütés-főzés miatt gyulladt ki épület. Ezen kívül 3 otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. A legtöbb alkalommal a kéményben, konyhában, valamint a hálóban csaptak fel a lángok.

Mint mondta, a 118 tűzzel érintett otthon egyikében sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. Az otthon jellegű tüzek száma a fűtési szezonban a legmagasabb, így az előttünk álló három hónapban még nagyobb odafigyelésre lesz szükség.

Kapás Márton kifejtette azt is, hogy szén-monoxid miatt az első három negyedévben 21-szer riasztották a Nógrád vármegyei tűzoltókat, 45 százalékkal kevesebbszer, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az esetek során összesen 7 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést.

A szóvivő hangsúlyozta: a mérgező szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van, és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ha elérhető a vízmelegítő, vagy fűtőeszköz égéstere és látható a láng, akkor mindenképpen vásároljanak egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt otthonra a biztonságuk érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában