Embercsempész

2023.10.06. 13:48

12 migránst szállított az autóban az az embercsempész, aki szalagkorlátnak csapódott Verebélynél

A 21-es számú főúton, Mátraverebély térségében fogták el a rendőrök azt a moldáv állampolgárságú embercsempészt, aki a személygépkocsijában 12 migránst szállítva szalagkorlátnak hajtott.

Gerhát Karina

A nyomozók a bűncselekmény elkövetéséhez használt járművet lefoglalták

Forrás: Police.hu

– A Pásztói Rendőrkapitányság járőrei a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály jelzése alapján október 5-én, csütörtökön 7 óra körül a 21-es számú főúton észleltek egy lengyel hatósági jelzéssel ellátott személygépkocsit. A sofőr amint meglátta a rendőrjárőrt, gyorsítani kezdett, majd Mátraverebély térségében az úttest melletti járdára felhajtva szalagkorlátnak ütközött és a vízelvezető árokba csapódott – mondta el portálunknak Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Hozzátette: a sérült és mozgásképtelen járműből a sofőr kiugrott, majd szaladni kezdett, azonban őt a rendőrök a helyszínen elfogták. Az intézkedés során megállapították továbbá azt is, hogy a moldáv állampolgárságú sofőr a gépkocsi utasterében és csomagtartójában összesen 12 illegális migránst szállított, akik magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A baleset következtében az utasok közül heten megsérültek, akiket a mentőszolgálat munkatársai további egészségügyi ellátás céljából kórházba szállítottak.

Mint megtudtuk: a rendőri intézkedés megakadályozta azt, hogy a moldáv állampolgárságú férfi a Magyarország területére jogellenesen érkező külföldieknek segítséget nyújtson a magyar-szlovák államhatár illegális átlépéséhez. A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai a 40 éves moldáv állampolgár ellen csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntett és közúti baleset okozásának megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak, őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására az ügyészségen. A nyomozók a bűncselekmény elkövetéséhez használt járművet lefoglalták.

– Az embercsempészés alapesetben egytől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz esztendőig terjedő szabadságvesztéssel sújtható – hangsúlyozta Király-Kollár Ramóna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában