Felelőtlenség

2023.05.04. 14:38

Lakatlan ház udvarán hagyta sorsára három kutyáját a bátonyterenyei nő

Az ügyészség indítványával egyezően döntött a Törvényszék egy állatkínzásért elítélt nő polgári peres ügyében, aki kutyáit sorsukra hagyta egy lakatlan ház udvarán.

G. K.

– Az elkövető ellen a Salgótarjáni Járási Ügyészség nyújtott be vádiratot 2022 szeptemberében, ami szerint a nő 2019 júliusától bátonyterenyei családi házában gondozta három kutyáját, ahonnan 2020-ban elköltözött és állatait az üresen álló ingatlan udvarán hagyta. Egy ideig rendszeresen látogatta, ellátta őket, majd ezen alkalmak ritkultak és 2021 októberétől élelem, illetve víz nélkül végleg sorsukra hagyta, a rossz állapotban lévő, lesoványodott kutyákat a szomszéd lakó alkalmanként megetette – közleményben tájékoztatta portálunkat a Nógrád Vármegyei Főügyészség.

Mint írták: az egyik örökbefogadott kutyát a sorsát figyelemmel kísérő alapítvány végül visszavette a nőtől, a másikat pedig állatbarátok fogadták be, a harmadik idős koránál fogva elpusztult.

Az ügyben eljáró Salgótarjáni Járásbíróság a 49 éves nőt elhagyással elkövetett állatkínzás miatt jogerősen 1 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását két esztendőre felfüggesztette.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény értelmében az ügyész jogosult pert indítani az állattartó eltiltása iránt, ennek megfelelően a Nógrád Vármegyei Főügyészség közérdekvédelmi szakága a büntetőügy lezárta után keresettel élt a nő ellen, aki az állatok kíméletére és védelmére vonatkozó szabályokat olyan súlyosan megsértette, hogy emiatt alkalmatlan az ebtartásra.

A Balassagyarmati Törvényszék megküldte az alperesnek a keresetlevelet, egyúttal felszólította, hogy 45 napon belül terjessze elő az alaki és érdemi védekezést tartalmazó írásbeli ellenkérelmét. Mivel az alperes a megadott határidőn belül semmilyen nyilatkozatot, ellenkérelmet nem tett, a bíróság a polgári perrendtartásról szóló törvény alapján a kereseti kérelemnek megfelelően bírósági meghagyással tíz évre eltiltotta az ebtartástól, valamint kötelezte a 36 ezer forintos eljárási illeték megfizetésére is.

A bírósági meghagyás ellen sem az ügyészség, sem pedig az állattartó nő nem élt ellentmondással, így az jogerőre emelkedett és végrehajthatóvá vált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában