Ügyészség

2023.01.06. 11:22

Polgári úton folytatódik a bátonyterenyei állatkínzó nő ügye

A büntetőbíróság jogerős ítéletét követően a Nógrád Vármegyei Főügyészség közjogi szakága keresetet nyújtott be az ellen a 48 éves nő ellen, aki kutyáit súlyosan elhanyagolta és egy lakatlan házban magukra hagyta.

Nool

A bátonyterenyei nő elköltözött kertes házából, magukra hagyva kutyáit

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

Mint arról korábban beszámoltunk a nővel szemben a Salgótarjáni Járási Ügyészség emelt vádat tavaly szeptemberben, miszerint 2019 júliusában két már meglévő kutyája mellé örökbe fogadott még egy ebet. Bátonyterenyei családi házában gondozta őket, ahonnan 2020-ban elköltözött és a kutyákat az üresen álló ingatlanban hagyta. Egy ideig napi rendszerességgel visszajárt hozzájuk, majd egyre ritkábban és 2021 októberétől az állatokat élelem és víz nélkül végleg sorsukra hagyta.

A magukra maradt, alultáplált kutyákat a vádlott szomszédja alkalmanként megetette, mindaddig, míg az örökbe fogadott kutya vissza nem került az örökbefogadást figyelemmel kísérő alapítványához, a másik kutyát állatbarátok fogadták be. A vádlott harmadik kutyája korábban öreg koránál fogva elpusztult.

A Salgótarjáni Járásbíróság a vádlottat két rendbeli, elhagyással elkövetett állatkínzás vétsége miatt 1 év 6 hónap, végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

A járásbíróság jogerős ítéletét követően a Nógrád Vármegyei Főügyészség keresetet nyújtott be a nő ellen, melyben indítványozta, hogy a bíróság az alperest tíz évre tiltsa el az ebtartástól, mert az állatokkal szemben olyan bánásmódot alkalmazott, ami alkalmas volt arra, hogy azoknak fájdalmat, szenvedést, maradandó egészségkárosodást okozzon, vagy pusztulásukhoz vezessen. A szabadon kóborló, oltatlan kutyáknál fennállt a megbetegedés vagy baleset bekövetkezésének reális esélye is.

Az ügy polgári jogi úton folytatódik, mely során felperesként az ügyészség jár el a Balassagyarmati Törvényszék előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában