Ittasan

2022.11.18. 11:21

A száraz november alkalmából üzent a nógrádi rendőrség: mások életével játszik, aki ittasan vezet

Szűkebb hazánkban is jelen van az ittas vezetés, amely számos veszélyt hordoz magában, megyénk rendőrei megdöbbentő adatokat közöltek ezzel kapcsolatban.

Gubányi Patrik

A száraz november közepénél tartunk, amely azért jött létre, hogy felhívják a figyelmet az egyik legnagyobb társadalmi problémára, az alkoholfogyasztásra. Az egy hónapos figyelemfelhívó kampányt a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány keltette életre 2016-ban, Merj kevesebbet! névvel.

Napi szinten vannak közlekedési balesetek a nógrádi utakon, kíváncsiak voltunk, hogy ebből az év vége felé közeledve mennyi történt ittas vezetés miatt. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság megdöbbentő adatokat közölt és üzent is a sofőröknek.

– Januártól októberig összesen 24 olyan közúti közlekedési baleset történt, amelyet ittasan okoztak, azonban egyik sem járt halálos eredménnyel. Ezek közül 21 esetben gépjármű használatával következett be a szerencsétlenség  – tudtuk meg.

Elfogadhatatlan kockázat

Felhívták a figyelmet: amennyiben alkoholt fogyasztottak, ne induljanak el a járműveikkel! Aki ittasan vezet, elfogadhatatlan kockázatot vállal, amivel saját, illetve mások életét és testi épségét is veszélyezteti. Az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki – észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása –, amelyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze. 

Hozzátették: a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt figyelmet fordít az ittas járművezetők kiszűrésére, ennek érdekében rendszeres és célzott közúti ellenőrzéseket tartanak a megye közútjain is.

Szörnyű következményekkel járhat

– Sok tévhit kering a köztudatban, például, hogy egy-két feles még nem árt – mondta megkeresésünkre Verbói Patrik, a Mázli Autósiskola vezetője. 

– Sajnos a kialvatlan, fáradt állapotban elfogyasztott, egészen kis mennyiségű alkohol is nagy mértékben növeli a járművezetés közbeni elalvás veszélyét, a bizonytalan úttartást és a lassabb döntéshozási képességet. Az előző esti, vagy hajnalba nyúló iszogatások után sem ürül ki a szervezetből olyan könnyen az alkohol. Fontos a folyadék bevitel és az étkezés is, viszont ezek főként a közérzetünket javítják „másnapos” állapotban. 

Verbói Patrik azt tanácsolja: ha tudjuk, hogy aznap, vagy másnap reggel vezetnünk kell, akkor ne fogyasszunk szeszes italt, mert szörnyű következményekkel járhat.

A száraz november idei üzenete: a minőség győzeleme a mennyiség felett – írta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hírportál, kiemelve: a kampányba való bekapcsolódás a komoly alkoholproblémákkal küzdőknek nem javasolt, sőt, veszélyes is lehet a teljes elvonást jelentő hónap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában