Veszélyek

2022.10.20. 10:46

Felrobbant egy vegyes tüzelésű kazán víztere Cserhátsurányban

Szerda délután riasztották a településre a tűzoltókat.

Nool

Borítóképünk illusztráció, egy korábbi helyszínen készült.

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Felrobbant egy vegyes tüzelésű kazán víztere szerda délután Cserhátsurányban, egy Hunyadi úti családi házban – tájékoztatott közleményében a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A balassagyarmati és berceli hivatásos tűzoltók eltávolították a kazánból a tüzelőt, majd visszahűtötték a rendszert. Az épület lakható maradt, a fűtést pedig meg az önkormányzat jóvoltából alternatív módon meg tudták oldani az ott élők. Személyi sérülés nem történt és lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség.

Fontos ellenőriztetni a tüzelő és fűtő berendezéseket!

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt tanácsolja, hogy a legbiztonságosabb, ha úgy vágunk neki a fűtési szezonnak, hogy előtte egy szakember ellenőrizte a fűtőeszközünket, és egy kéményseprő megvizsgálta a kéményünket. A kéményseprés magánszemélyek részére ingyenes, viszont a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetést követően megy ki a kéményseprő. Ezt a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon, vagy a 1818-as hívószámon a 9-es és 1-es menüpontot kiválasztva lehet megtenni. 

A közleményben arra is felhívták a figyelmet a katasztrófavédelem szakemberei, hogy hibás vagy szabálytalan kémény működtetése esetén kéménytűz és szén-monoxid-mérgezés is bekövetkezhet. Szeptember végéig 38 szén-monoxiddal összefüggő riasztás érkezett a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére, és 5 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést. Az esetszám azóta tovább nőtt, október 2-án például Salgótarjánban a gázbojlernél szivárgott az életveszélyes gáz egy társasházi lakásban – a történtekről korábbi cikkünkben számoltunk be.

Évről évre egyre több háztartásban helyeznek el szén-monoxid-érzékelőt és ezeknek a berendezéseknek hála megyénkben idén egyetlen ilyen jellegű eset sem végződött tragédiával. A szakemberek azonban mindenkinek azt javasolják, hogy kizárólag jó minőségű, a katasztrófavédelem által jóváhagyott jelzőkészüléket vásároljanak.

Nem csak a tüzelő-fűtő berendezések lehetnek azonban veszélyesek:

Szerdán arról írtunk, hogy Balassagyarmaton egy töltőn hagyott segway robbant fel egy családi házban:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában