Veszélyek

2022.10.19. 19:55

Felrobbant a segway egy gyarmati család otthonában

Teljes nyugalomban telt a vasárnap kora délután egy balassagyarmati családi házban, az idillt aztán két hangos durranás zavarta meg. A robajról gyorsan kiderült, hogy a töltőre helyezett segway akkumulátorainak megsemmisülését jelezték. A tulajdonos, Mravik Zoltán a közösségi oldalán számolt be a történtekről. Az eset után mindenkit arra figyelmeztet: ne hagyják a töltés alatt álló elektromos eszközeiket felügyelet nélkül.

Veres Edina

Több kétkerekű elektromos közlekedési eszköz is található a balassagyarmati Mravik család otthonában, amelyek közül az egyik a napokban nem kis riadalmat okozott számukra. 

Mi is az a segway?
A segway kifejezés eredetileg egy amerikai cég önegyensúlyozó, kétkerekű, elektromos meghajtású eszközeit takarta, napjainkban azonban már – köznévként – lényegében az e speciális járműfajtába tartozó összes készüléket így nevezik. Igeként a segwayezik szót is gyakran használják, gyártóktól függetlenül. A segwayek piacán ma már rengeteg, jellemzően ázsiai cég kínálja termékeit. A szóban forgó eszköz egy hoverboard volt, mely a segwayek újabb változata: az eredetitől eltérően nincs felszerelve a kapaszkodást és irányítást segítő kormánnyal sem.

A családfő, Mravik Zoltán a Nool.hu-nak elárulta: már régóta parkolópályán pihent a házukban a probléma forrását jelentő segway, mivel azt a kislánya már jó ideje nem használta. Éppen emiatt határoztak úgy, hogy a villanyhajtású, önegyensúlyozó városi közlekedési eszközt odaadják valamelyik ismerősüknek. 

– A szóban forgó kétkerekű teljesen lemerült álltában, ezért szerettük volna feltölteni. Rácsatlakoztattuk a hálózatra, én kimentem a kertbe, míg a feleségem bent maradt a házban, szerencsére. Úgy másfél óra telhetett el, amikor mint derült égből villámcsapás, bekövetkezett az első két robbanás. Semmilyen előjele nem volt, nem szikrázott, nem füstölgött, de az ilyen esetekben jellemző égő műanyag bűze se terjengett a házban. A feleségem egyből kiszaladt hozzám, elmondta mi történt. Azonnal beviharzottam, az eszközt kivittem a kertbe, ahol további öt hangos durranással a lítiumion-akkumulátor lényegében megsemmisült – számolt be az ijesztő esetről Mravik Zoltán. Hozzátette: szerencséjük volt, hogy nem sérült meg egyikőjük sem, és a házukban sem keletkezett kár. 

felrobbant segway, hoverboard
Szerették volna feltölteni az eszközt, de robbanás lett a vége
Forrás: Facebook/Mravik Zoltán

A balassagyarmati családfő azonban aláhúzta, sokkal nagyobb baj is történhetett volna, például akkor, ha nem tartózkodnak odahaza. 

– Belegondolni is rémisztő, hogy az eszköz miatt leéghetett volna az otthonunk. Az esetünket éppen emiatt a közösségi oldalamon is megosztottam, hogy minél többeket figyelmeztetni tudjak. Ezt már csak azért is fontosnak tartottam, mert manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a segwayhez hasonló, kétkerekű e-járművek, így például e-biciklik és e-rollerek – fejtette ki Mravik Zoltán, aki arra is rámutatott, hogy természetesen az intelem minden elektromos töltést igénylő eszköz esetében igaz. 

A történtek után végül az édesapa a felrobbant „járgányt” leadta az elektronikaihulladék-gyűjtőbe, míg az esettel kapcsolatos tanulságot örökre emlékezetükbe vésték: a töltőre helyezett készülékekre kivétel nélkül figyelni kell, hiszen egy pillanat alatt akár tragédiába torkollhat egy egészen hétköznapi művelet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában