Szén-monoxid

2022.10.03. 14:31

Menekültek a lakók a tarjáni lakásból: a gázbojlernél szivárgott az életveszélyes gáz

A Kercseg útra riasztották vasárnap délután a tűzoltókat.

Nool

Borítóképünk illusztráció!

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

Fotó: Tóth Imre

Riasztott a szén-monoxid-érzékelő egy felújítás alatt álló lakásban, Salgótarjánban, a Kercseg úton vasárnap délután – tudtuk meg a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől. A helyi hivatásos tűzoltók és a Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakemberei azonnal a helyszínre siettek, méréseik pedig kimutatták a lakásban üzemelő gázbojler környékén a szén-monoxid jelenlétét. 

Kapás Márton elmondta, hogy a gázszolgáltató szakembereit is a helyszínre kérték a tűzoltók, akik a bojlert annak felülvizsgálatáig kizárták a rendszerből. Mivel időben jelzett a szén-monoxid-érzékelő készülék, így szerencsére senkinek nem esett baja.

Egy jól működő szén-monoxid-érzékelő életet menthet!

A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz, így az emberi érzékszervek számára mondhatni láthatatlan. Úgy gyilkol, hogy észre sem veszi az ember: ezért is nevezik a köznyelvben gyakran csak csendes gyilkosnak.

Kapás Márton az eset kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy valamennyi nyílt lánggal működő fűtőeszköz, a gáztűzhely, vagy akár a gázüzemű vízmelegítő is forrása lehet a mérgező gáznak. 

– A mérgezések elkerülése érdekében rendszeresen gondoskodni kell a lakás szellőzéséről, emellett az egyéb épületgépészeti berendezéseket is figyelembe kell venni a kazán üzemelése során, mert ezek is a lakás levegőjét használják. Ilyen például a páraelszívó, a motoros szagelszívó ventilátor, valamint a szárítós mosógép is – ismertette a katasztrófavédelem megyei szóvivője.

Hozzátette, ha nem jó a lakás szellőzése, akkor az ilyen típusú berendezések elhasználják a helyiség levegőjét, tökéletlen égés jön létre, amelynek a mellékterméke a szén-monoxid. 

– Évről évre egyre több segélyhívás érkezik a katasztrófavédelemhez az úgynevezett csendes gyilkos miatt,  a növekvő számból pedig jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. Egy ilyen készülék – ahogy a mostani példa is mutatja – életet menthet, de fontos, hogy ilyen készüléket csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Az ajánlott készülékek listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető – húzta alá Kapás Márton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában