ügyészség

2020.10.30. 10:50

Négy és fél év börtönre ítélték az idősekre szakosodott bátonyi rablót

A Salgótarjáni Járási Ügyészség vádemelése nyomán a bíróság jogerősen 4 év 6 hó börtönbüntetésre ítélte a férfit, aki lakókörnyezetében követett el vagyon elleni bűncselekményeket, javarészt idős sértettek sérelmére.

Nool

Forrás: Shutterstock

A vádlott rendszeres jövedelemmel évek óta nem rendelkezett, megélhetését lakókörnyezetében elkövetett vagyon elleni bűncselekmények útján biztosította.

2018. tavaszán saját társasháza közös tárolóhelyiségéből tulajdonította el szomszédja hifi tornyát, cipőit és ruháit, valamint bútorait, mintegy 230.000 Ft kárt okozva.

A vádlott 2018 október végén Bátonyterenyén az utcán haladt rokonaival, amikor a társaság két nőtagja beszédbe elegyedett a közelben lakó, 80 éves, rosszul halló sértettel. Pénzt kértek az idős asszonytól, aki a táskájából elővett pénztárcájából adott is nekik egy-egy ezerforintost. Amikor a sértett leejtette az ernyőjét, a vádlott készséget színlelve odaugrott, és azzal, hogy segít, az ernyőt felkapta és visszatette az asszony táskájába. Kihasználva, hogy az idős asszony a még mindig hozzá beszélő családtagokra figyelt, a vádlott a táskából kikapta a sértett pénztárcáját, majd sietve eltávozott, és a pénztárcából a benne lévő 12.000 Ft-ot kivette.

2019. február 17-én ugyancsak jogtalan pénzszerzés céljából a vádlott megszólított Bátonyterenyén egy másik, a háza udvarán tartózkodó idős, 88 éves sértettet és olcsó tűzifát kínált neki eladásra, noha eladható tűzifával nem rendelkezett. Hogy a sértett bizalmát növelje, a nála lévő kisméretű zenedobozt a füléhez tette és telefonálást színlelt. A fáért 15.000 Ft-ot kért, de miután az idős asszonynak csak húszezrese volt, – miközben kérte, hogy nyissa ki a kaput, mert „mindjárt hozzák” a fát – közölte vele, hogy a pénzt felváltatja a közeli boltban és visszahozza az 5.000,-Ft-ot, azonban nem vitte a visszajáró pénzt, és a tűzifát sem szállította le, arra lehetősége sem volt.

A férfi 2019 márciusa és júniusa közti közelebbről meg nem határozható időben Bátonyterenyén behatolt egy lakatlan ingatlan területére, a melléképület ajtajáról a lakatot leverte, a lakóépület utcafront felőli ablakát betörte, majd onnan ereszcsatornát, gázkonvektort, vízmelegítőt és az ott lévő személygépkocsi akkumulátorát eltulajdonította, 100.000.- Ft kárt okozva.

A vádlott újabb pénzszerzési lehetőséget látva 2019 március végén megkereste azt a nőt, aki szórólapon közzétett felhívás szerint eltűnt kiskutyája megtalálóját 100.000 Ft jutalomban részesíti. A vádlott ismeretlenül maradt társa a megadott telefonszámon jelentkezett azzal, hogy befogták a kutyát, és ha kapnak 10.000 Ft-ot benzinre, visszahozzák. A még aznapra megbeszélt találkozóra a vádlott ment el, ahol a sértett a kért 10.000 Ft-ot átadta, majd a vádlott eltávozott, azonban a kutyát nem vitte vissza a sértettnek, az nem is állt lehetőségében, arról valójában semmit sem tudott.

Végül 2019. június 21-én a vádlott az általa jól ismert sértetthez ment, miután már régen nem látta az egyedül élő beteges asszonyt, elhatározta, hogy megnézi, mit tud a házából elhozni. Eltolta a nagykaput, kézzel benyomta a bejárati ajtót és behatolt a lakásba, ahol magához vett egy laptopot annak tartozékaival. Másnap délután visszatért, de ekkor már vitt magával egy babakocsit, hogy abba pakolja a lopott dolgokat. Többször „fordulva” elkezdte elhordani a lakásban talált értékeket – elemlámpát, vezetékeket, karórákat, webkamerát, televíziót és számológépet -, míg végül a szomszédok felfigyeltek cselekményére és értesítették a rendőrséget. A vádlott ezen cselekménye mintegy 140.000 Ft kárt okozott.

A Salgótarjáni Járásbíróságon az ügyben tartott előkészítő ülésen a bűnügyi felügyelet alatt álló, különös visszaeső vádlott beismerő vallomást tett valamennyi bűncselekményre, lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság őt az elkövetett csalások, kifosztás és lopási cselekmények miatt halmazati büntetésként jogerősen 4 év 6 hó börtönbüntetésre ítélte, és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, valamint meg kell fizetnie a bűncselekményekkel okozott kárt is.

Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában