Időjárás

2023.02.04. 07:37

Viharos széllel zúdul be a dermesztő hideg Nógrádba

Szombaton igazán zord lesz az időjárás: reggel még itt-ott csapadék is várható, majd hatalmas széllökésekkel kísérve megérkezik a hideg. A várható időjárási jelenség miatt riasztást is kiadtak Nógrádra.

Nool

Viharos széllel zúdul be a szibériai hideg Nógrád és az egész ország térségébe szombaton. Az Országos Meteorológiai Szolgálat első szintű, citromsárga riasztást is kiadott szűkebb hazánk területére szombatra a várható erős, viharos széllökések miatt. Mint azt veszélyjelzésükben írják, az erősödő északnyugató szél a nappali órákban egyre inkább északira fordul majd, s az országban sok helyen lehet 70 kilométer per óra erősséget meghaladó széllökés is. 

Hozzátették, erősen viharos (90-100 kilométer per óra erősséget meghaladó) szélrohamok elsősorban a Dunántúlon, a Duna vonalának környezetében, valamint az északkeleti tájakon (Borsod, Szabolcs) várhatók, a Dunántúli-középhegységben (főként Bakony), a Mecsek környékén és a Balaton térségében pedig 110 kilométer per óra körüli, vagy azt meghaladó lökésekre is lehet számítani.

Az ország nyugati felében erősebb szélvihar is várható
Forrás: met.hu

A Köpönyeg.hu szombatra vonatkozó előrejelzése szerint délelőtt észak felől csökken majd a felhőzet és egyre kevesebb helyen fordul elő eső, havas eső, de délután már hózáporokra kell számítani. A viharos északi, északnyugati szél ellenére ma még 0 és +6 fok között alakul a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

– Erős hidegfronti hatás terheli szervezetünket, mely különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket. Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő képességünk is romolhat. Ennek köszönhetően sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. A szív-és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet. Náluk jellemzően vérnyomás-ingadozás, szédülékenység alakulhat ki – fogalmaz a Köpönyeg.hu szakembere.

Vasárnap ugyan sok napsütésre, de friss, fagyos időre számíthatunk. Délután a megnövekvő gomolyfelhőkből elszórtan alakul ki hózápor, a mérséklődő szél mellett reggel -10 és -3, délután -3 és +3 fok közötti értékeket mérhetünk majd várhatóan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!