Akkumulátor-feldolgozó

2024.03.09. 14:30

Koreába viszik a hulladékot – hamarosan újraindulhat a bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozó?

Felröppent a hír, miszerint márciusban ismét megnyitják a SungEel HiTech Hungary bátonyterenyei üzemét, amit határozatlan időre, a jogszerű működés feltételeinek megteremtéséig zárt be a kormányhivatal. Utánajártunk, mi igaz a szóbeszédből.

Gulyás Edina

Az első konténer már Korea felé hajózik

Forrás: Facebook

Tavaly augusztusban a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal határozatlan időre felfüggesztette az akkumulátor-feldolgozó működését. A bátonyterenyei üzem ugyan a környezetet nem szennyezte, de sorozatosan megszegte a működéssel és a hulladékgazdálkodással kapcsolatos szigorú előírásokat. A hatóság, mielőtt elrendelte a súlyos szankciót, a törvény által előírt fokozatosság elvét figyelembe véve hat alkalommal, összesen közel 100 millió forintos bírsággal sújtotta a vállalkozást.

Folyamatban van a szabálytalanságok rendezése

A napokban felröppent a hír, hogy márciusban újraindul az üzem, ezzel kapocslatban megkerestük a Nógrád Vármegyei Kormányhivatalt. Válaszukban arról tájékoztatták portálunkat: „A kormányhivatal a bátonyterenyei üzem jövőbeni működésének feltételéül szigorú előírásokat és feltételeket határozott meg, a munkavégzés csak akkor indulhat újra, ha a cég megteremti a jogszerű működés feltételeit. A tevékenység felfüggesztését eredményező szabálytalanságok – elsősorban a túltárolt hulladék helyzetének – rendezése továbbra is folyamatban van, erről a vállalat heti rendszerességgel nyújt be jelentéseket, hulladékgazdálkodási szakembereink pedig visszatérő helyszíni jelenléttel is ellenőrzik az üzem területén a folyamatokat. A vállalkozás még nem kérelmezte az összes olyan hatósági eljárás megindítását, amely szükséges ahhoz, hogy a felfüggesztett tevékenység újrakezdését a kormányhivatal engedélyezhesse.”

Az első konténer Korea felé hajózik

A cég Facebook-oldalán egyébként folyamatosan beszámol az aktuális, folyamatban lévő tevékenységeiről. „Folytatódnak a kiszállítások a SungEel bátonyterenyei telephelyéről. Folyamatban van minden olyan anyag kiszállítása, ami szükséges ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk az akadályokat és újra tudjon indulni a gyárunk” – írták február 28-i bejegyzésükben, majd március 1-jén arról számoltak be, hogy az előző posztban közzétett konténer sikeres rakodást követően elhajózott Korea felé.

Bíznak abban, hogy a szállítmány április közepére megérkezik a Busan kikötőbe. Ha az első konténer sikeresen célba ér, akkor csak idő kérdése és a bátonyterenyei telephelyen összegyűlt hulladékot eljuttathatják Koreába.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!