Újabb részletek

2022.07.21. 17:36

Bátonyi üzemi robbanás: tűzoltó is van a sérültek között

Korábban nem ismert információk derültek ki a kedd délelőtt Bátonyterenyén történt robbanás kapcsán: az üzemet két detonáció is megrázta, a második épp a tűzoltók felderítése során történt. A balesetben az egyik tűzoltó is megsérült.

Nool

A robbanás helyszíne

Fotó: Szabó Péter

Korábban beszámoltunk róla, hogy kedden délelőtt robbanás történt Bátonyterenyén, egy akkumulátorokat feldolgozó üzemben. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében újabb fontos részletekre derült fény az eset kapcsán.

– A robbanás a próbaüzem során egy szárító-daráló berendezésben történt. Harminc tűzoltó kilenc gépjárművel vonult a helyszínre. Két robbanás történt az első egységek kiérkezése előtt, a második robbanás pedig az első felderítés során. A robbanásban az üzem három dolgozója könnyebben sérült, egy tűzoltó pedig könnyű sérülést szenvedett – írják. 

Hozzátették, hogy a tűzoltók az érintett üzemcsarnokot leválasztották a közművekről, az üzemet – ahol összesen száztizenhárom ember tartózkodott a detonáció idején – pedig kiürítették. Mint arról a Nool.hu-n korábban beszámoltunk, a katasztrófavédelmi mobil labort is a helyszínre riasztották, amely méréseket végzett, de egészségügyi határértéket meghaladó veszélyes koncentrációt nem mértek, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. 

– A robbanásban károsodott a tetőszerkezet lemez héjazata, amelyről a veszélyes lemezburkolatokat az egység eltávolította. A területet átadták a környezetvédelmi-, munkavédelmi hatóságnak, valamint a rendőrségnek – tette hozzá közleményében a főigazgatóság.

Az Országos Mentőszolgálat munkatársai portálunknak a robbanás napján arról számoltak be, hogy egy férfit súlyos, kettőt pedig könnyebb sérülésekkel szállítottak a helyszínről kórházba. A negyedik sérültet a helyszínen látták el, állapota nem igényelt kórházi ellátást.

Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere korábban érdeklődésünkre megerősítette, hogy a dél-koreai SungEel HiTech Hungary Kft. akkumulátorokat újrahasznosító gyárában történt a baleset. A városatya kedden személyesen is jelen volt a helyszínen, hogy meggyőződjön arról, hogy valójában mi történt a gyárban és milyen következményekkel járt az eset. Mint fogalmazott, a város életében nagyon fontos, hogy a cég a jövőben balesetmentesen működjön. 

A szakemberek számoltak az esetleges kockázatokkal

A 85 ezer négyzetméteres területen működő gyárat éppen egy éve, tavaly júliusban adták át, és – az akkor bejelentett tervek szerint – évente mintegy 50 ezer tonna hulladékot hasznosítanak itt újra. A 3100.hu decemberi cikkében arról is szó esett, hogy online közmeghallgatást tartottak az újonnan betelepült cég tevékenységéről, illetve az azzal járó esetleges kockázatokról. A közmeghallgatást a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megkeresésére rendezték meg, a dél-koreai vállalat ugyanis olyan tevékenységet végez, melyet a katasztrófavédelemnek is ellenőriznie kell. A cikkben – a vállalat képviselőjét idézve – részletezték, hogy a gyárban teljesen zárt térben, egy csarnokon belül, darálógépekkel, száraz folyamattal, vegyi anyagok használata nélkül dolgozzák fel az akkumulátorokat. A folyamat során nikkel-mangán-kobalt por képződik, amit megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező, bélelt, zárt zsákokba helyeznek, ezeket aztán konténerekben, hajón vagy vasúton keresztül juttatják el Dél-Koreába. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában