Üzembezárás

2023.08.23. 09:56

Hat bírság után felfüggesztette a bátonyi akkumulátor-feldolgozó működését a kormányhivatal

Határozatlan időre függesztette fel a kormányhivatal kedden a bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozó üzem működését. A munkavégzés akkor indulhat újra, ha a cég megteremti a jogszerű működés feltételeit.

Gulyás Edina

Határozatlan időre függesztette fel a kormányhivatal a bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozó üzem működését

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Mint arról portálunk beszámolt, kedden Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében tájékoztatott a SungEel HiTech Hungary Kft. bezárásáról. Az ügyben szerdán az illetékes Nógrád Vármegyei Kormányhivatal is közleményt adott ki. 

Ebben kifejtették: kedden határozatlan időre felfüggesztették az akkumulátor-feldolgozó működését. Mint írták, a bátonyterenyei üzem ugyan a környezetet nem szennyezte, de sorozatosan megszegte a működéssel és a hulladékgazdálkodással kapcsolatos szigorú előírásokat. A hatóság, mielőtt elrendelte a súlyos szankciót, a törvény által előírt fokozatosság elvét figyelembe véve hat alkalommal, összesen közel 100 millió forintos bírsággal sújtotta a vállalkozást.

„A bátonyterenyei üzemet a kormányhivatal és a társhatóságok folyamatosan ellenőrizték az elmúlt időszakban is. A vizsgálatok szerint a vállalkozás rendszeresen megsértette a hulladék telephelyen belüli elhelyezésére vonatkozó előírásokat, nem megfelelően vezette a dokumentációt, de előfordult az is, hogy az engedélyezettnél több hulladékot dolgozott fel” – fogalmazott a kormányhivatal. 

A cég eddig összesen közel 100 millió forintos büntetést kapott

A közleményben az áll, hogy a rendelkezésre álló eredmények szerint a szabálytalanságok környezetszennyezést nem okoztak, de mivel az előírások súlyos megsértése veszélyeztette a biztonságos működést, a hatóságok – a fokozatosság elve alapján – egyre nagyobb összegű bírságokat szabtak ki. A cég hat alkalommal, összesen közel 100 millió forintos büntetést kapott, valamint az ismétlődő szabálysértések miatt a kormányhivatal a tevékenység korlátozását vagy felfüggesztését is kilátásba helyezte.

Hozzátették: a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal most elrendelte az üzem tevékenységének felfüggesztését, amely határozatlan időre szól. A munkavégzés akkor indulhat újra, ha a cég megteremti a jogszerű működés feltételeit, amelyhez a jogszabályoknak megfelelő módon szükséges rendeznie a túltárolt hulladék helyzetét is. Utóbbi okán a helyi lakosok a működés felfüggesztése idején is érzékelhetnek áruforgalmat az üzem környékén. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!