Agrárium

2024.03.09. 13:30

Jakab István vette górcső alá az európai agrárgazdaság aktualitásait Pásztón

Az uniós közös agrárpolitikával (KAP) kapcsolatos aktualitásokkal bővíthették ismereteiket szűkebb hazánk mezőgazdasági szakemberei a napokban Pásztón. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) által szervezett szakmai fórum egyik előadója Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke volt.

Veres Edina

A szakmai fórum egyik előadója Jakab István, az Országgyűlés alelnöke (jobbra) volt

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A pásztói művelődési házban rendezett szakmai fórum előtt Csáki Balázs, a NAK Nógrád vármegyei elnöke, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő,  dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára, illetve Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára tartott sajtótájékoztatót. Jakab István beszédében az európai agrárgazdaságot érintő kihívásokról, döntésekről és válaszokról számolt be.

Az Európa-szerte folytatódó gazdatüntetésekkel kapcsolatban kiemelte: a magyar gazdák nem a fővárosban, hanem Záhonynál, azaz az ukrán határnál, illetve Brüsszelben tüntettek. Mindez nem véletlen, hiszen a problémák és a nehézségek is ez utóbbi két irányból érkeznek, nem pedig Budapest felől. Mint mondta: anno végigvitatták az európai zöld megállapodás pontjait, majd Brüsszel felé megfogalmazták az észrevételeiket. Meggyőződésük, hogy azokat immár a nyugat-európai gazdák is érzékelik, illetve a felvetett problémákat már ők is elfogadhatatlannak tartják.

Milyen lépéseket tett a kormány?

Jakab István arra is rámutatott, hogy a magyar kormány milyen lépéseket tett annak érdekében, hogy támogassa a hazai gazdákat. Említette például, hogy a Vidékfejlesztési Program esetében 17,5 százalékról 80-ra emelték a nemzeti kiegészítő finanszírozást, de azt is, hogy a parlament végérvényesen eltörölte a földadót, illetve megtartották – és meg is tartják – a GMO-mentességet. Emellett, amikor az Európai Unió újra megnyitotta az ukrán termékek előtt a határait, és ismételten biztosította azok vámmentességét, akkor Magyarország egyoldalúan több mint 20 ukrán termék importját tiltotta meg. Hozzátette: természetesen az érintett termékek tranzitja lezárt vagonokban – szükség esetén kísérettel – biztosított.

– A magyar kormány ezt vállalta, hiszen mindez a magyar gazdák érdeke volt, illetve érdeke most is. Nyilván most már kezdenek a régi tagállamok is felébredni, és reméljük, hogy előbb-utóbb megfelelő döntések születnek – hangsúlyozta Jakab István, aki arra is kitért: az Európai Unióba szabadon beérkező ukrán termékek jellemzői között szerepel rendszerint az ellenőrizetlenség és a kifogásolható minőség.

Azt kérik, hogy  tartsák zárva az ukrán határt!

Az Országgyűlés alelnöke ezután arról beszélt, hogy az Európai Unió régi tagországainak gazdái kifogásolják egyebek mellett a megfelelő növényvédő szerek forgalomból való kivonását, vagy épp a parlagoltatás kérdését. Emellett a német gazdáknak attól is tartaniuk kell, hogy a gázolaj jövedéki adó visszatérítését véglegesen elvonják tőlük. Hozzátette: a magyar kormány ezzel szemben megnövelte a visszatérítés mértékét.

– Jelenleg is az a célunk, hogy a magyar gazdákról, tehát rólunk és nélkülünk ne szülessenek döntések. A magunk részéről változatlanul azt kérjük a magyar kormánytól: tartsák zárva az ukrán határt! – hangsúlyozta Jakab István.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!