Nool.hu videó

2024.03.08. 12:03

Ezermilliárdokra pályázhatnak a gazdák – jelentették be a pásztói szakmai fórumon (videó)

Szép számban vettek részt a nógrádi gazdák azon a szakmai fórumon, amelynek a pásztói Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ adott otthont a napokban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége által szervezett program középpontjában az uniós közös agrárpolitika (KAP) állt, különös tekintettel az induló vidékfejlesztési pályázatokra.

Veres Edina

A program középpontjában az uniós közös agrárpolitika állt

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A szakmai fórum előtt Csáki Balázs, a NAK Nógrád vármegyei elnöke, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára, illetve Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára tartott sajtótájékoztatót. Jakab István beszédében az európai agrárgazdaságot érintő aktuális kihívásokról, döntésekről és válaszokról számolt be, majd utána Becsó Zsolt országgyűlési képviselő osztott meg egy örömhírt a vidékfejlesztési programmal kapcsolatban.

– Általánosságban elmondható, hogy történelmi lehetőség előtt állnak a termelők és a gazdák. 2027-ig belföldön közel 2900 milliárd forint jut majd vidékfejlesztésre, amelyből 2300 milliárd forintot a magyar költségvetés fog biztosítani – emelte ki a honatya, aki arra is rámutatott, hogy a magyar gazdatársadalmat érintően az elmúlt 30 évben nem volt ilyen nagyságrendű támogatás.

Az országgyűlési képviselő megemlítette: az elmúlt időszakban problémát jelentett, hogy a pályázatok elbírálása, illetve a megítélt támogatási összegek kifizetése nem a kellő gördülékenységgel zajlott országszerte. Hozzátette: Jakab István, a MAGOSZ elnöke és Győrffy Balázs, a NAK elnöke közösen intézett megkeresést – mások mellett – a kormányhivatalok részére, amelyben azt kérték, hogy próbálják az Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály esetében felgyorsítani az ügyintézést. Végül a kormányhivatal és az agrárkamara között történt egyeztetések hatására létrejött egy állandó „forródrót”, amely segítségével a gazdák jelezhetik az illetékes főosztály felé az ügyintézéssel és a kifizetésekkel kapcsolatos esetleges problémákat.

Becsó Zsolt végül kifejtette: annak ellenére is fontos szerepet tölt be vármegyénkben a mezőgazdaság, hogy nem az számít a legfőbb ágazatnak szűkebb hazánkban. Emiatt is bízik benne, hogy a nógrádi gazdák élni fognak a kínálkozó pályázati lehetőségekkel.

A gazdaságátadás és a pályázati lehetőségek is a témák között szerepeltek

Dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára mind a sajtótájékoztatón, mind pedig a szakmai fórumon a gazdaságátadás témáját járta körbe. Mint azt ez előbbi során elmondta: amennyiben a gazdaságátadási programot a szándékaik szerint tudják végigvinni, akkor gyakorlatilag a projekt után hazánk tudhatja majd magáénak Európa egyik, ha nem a legfiatalabb gazdagenerációját. Hozzátette: a tét nagy, éppen emiatt azon dolgoznak, hogy sikerrel járjanak, hiszen mindez egy óriási versenyelőnyt jelentene.

Ezután Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára arról beszélt, hogy milyen jövőképet tud nyújtani 2024. az agrártámogatások tekintetében.

– A Közös Agrárpolitika az, ami meghatározza ezt az időszakot egészen 2027-ig. A Becsó Zsolt országgyűlési képviselő által említett támogatási összeg mellett megjelenik még a területalapú, valamint az állattartó telepeket érintő támogatás is. Ennek értelmében egy komplex támogatási rendszer előtt állunk, amelyben minden ágazat, illetve minden szereplő és termelő megtalálhatja a helyét – hangsúlyozta Papp Zsolt György, aki azt is kiemelte, hogy tavaly év végén létrehoztak egy menetrendet, amely 69 pályázati felhívás megjelenési időpontját szemlézi. Az Agrárminisztérium helyettes államtitkára azt is elárulta: több, az elmúlt időszakban nehézségekkel sújtott terület esetében hirdetnek támogatási lehetőséget, így reményeik szerint a pályázati felhívások sokasága kiutat is mutathat a gazdáknak.

A szakmai fórum során Csáki Balázs, a NAK Nógrád vármegyei elnöke, illetve Becsó Zsolt köszöntötte a szép számban megjelent nógrádi gazdákat, akik az előadások során megannyi hasznos és aktuális információval bővíthették ismereteiket a közös agrárpolitikával kapcsolatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!