Életmód

2024.01.28. 16:18

Jelentősen befolyásolja az egészségünket a táplálkozás – állítja a nógrádi életmód-tanácsadó

Az egészséges táplálkozásról, a túlzott húsfogyasztásról, de az életmódváltásról is beszélgettünk a Nógrád vármegyében élő Stőhr Grétával, holisztikus táplálkozási és életmód tanácsadóval, ayurvéda konzulenssel és terapeutával, vegán séffel, valamint szerzővel.

Nagy Orsolya

Az életet nem túlélni, hanem megélni kell, ezt szeretné megmutatni az embereknek Stőhr Gréta

Forrás: Beküldött fotó

– Hogyan látja, a táplálkozás milyen mértékben hat ki az emberi szervezetre és a hangulatra?

– Azt lehet mondani, hogy nagy szerepe van, hiszen 40 százalékban meghatározza az egészségünket a táplálkozás. Emellett számít a szociális környezet, a kapcsolatrendszer, a lelki és a mentális egészség is. A táplálkozás pedig nagyon fontos, hiszen napi szinten három-négy alkalommal eszünk, amelyből energiát nyerünk és tápláljuk a testünket, a sejtjeinket. Nem mindegy azonban, hogy mivel tápláljuk a szervezetünket. Sok pszichés betegséget például a mikrobiom (bélflóra) rendbetételével lehet egyensúlyba hozni, sőt akár gyógyítani is.

– Manapság az emberek többsége napi szinten fogyaszt húst és tejterméket. Ez hogyan hat a szervezetre? Mit tanácsol azoknak, akik nem szeretnének lemondani a húsról, de mégis egészségebben táplálkoznának?

– Nagyon sokan a szokásaink rabjai vagyunk, már gyerekkorunkban belénk táplált szokás például a húsevés ilyen nagy mértékű fogyasztása is. Amennyiben azonban visszamegyünk egy-két generációt, akkor láthatjuk, hogy nem volt ez mindig így. A fejlődés, az ipari növények és az állattenyésztés által romlott az élelmiszerek minősége és ez a húsokra is vonatkozik. Egy üzletben nem fogunk tudni háztáji húst vásárolni, csupán iparit. Ahhoz, hogy a szupermarketek polcain mindennap legyen húsáru, hihetetlen mennyiségű állatot kell tenyészteni, egymással sokkal szorosabban és zsúfoltabban élnek, amely azt jelenti, hogy ott nagyon sok betegség ütheti fel a fejét. Pontosan ezért rengeteg antibiotikum kell az állatoknak, hogy ezek a bakteriális fertőzések eltűnjenek, ráadásul más élelmet, növekedési hormonokat kapnak, mint a tájházi állatok, hogy sokkal gyorsabban növekedjenek. Az ilyen húsok nem egészségesek és nem tesznek jót az emberi szervezettel. Szerintem hetente egy alkalommal bőven elég lenne húst fogyasztani és elsősorban háztájit, jó minőségű és tiszta élelmiszereket, ha lehet, helyi termelőktől.

– Hogyan látja, napjainkban az emberek mennyire nyitottak az életmódváltásra?

– Azt tapasztalom, hogy egyre többen ébrednek rá, hogy valami nincs rendben a világgal és valami mást szeretnének. Az ugyanis nem élet, hogy minden reggel például hét órakor elindulok dolgozni, mint egy robot, teszem a dolgomat, majd hazaérek, vacsorát készítek a családnak, ágyba rakom a gyerekeket és lefekszem. Másnap pedig kezdődik minden elölről. Azt gondolom, hogy ettől több az élet. Meg kell keresni az embereknek, hogy mi az a magasabb rendű cél, amiért léteznek ebben a világban. Sajnos azonban azt látom, hogy egyre nagyobb a nyomás minden szinten, egyre egészségtelenebbül étkezünk, egyre több a stressz, egyre több pénzt kell keresni, hogy életben maradjunk. Egyszerűen egy túlélő üzemmódra van állítva az ember és természetes módon, valahol belül érezzük, hogy ez így nem jó. Egyre többen keresnek valami mást, valami plusz célt az életükben, amelybe kapaszkodhatnak, hogy túléljék az életet. Az életet azonban nem túlélni, hanem megélni kell. Megélni, átélni és boldognak lenni. Mindannyiunknak jár ez. Én ezt szeretném megmutatni az embereknek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!