Életmód

2024.01.27. 19:55

Ősi gyógymódban rejlik az egészséges élet titka – vallja a nógrádi szakember

Az egészséges életmódról, de egy több ezer éves ősi gyógymódról is beszélt portálunknak a Nógrád vármegyében élő Stőhr Gréta, aki holisztikus táplálkozási és életmód-tanácsadó, ayurvéda konzulens és terapeuta, vegán séf, valamint szerző. A szakember célja, segíteni az embereken, hogy tovább éljenek egészségesen.

Nagy Orsolya

Egy több ezer éves ősi gyógymódról is beszámolt portálunknak Stőhr Gréta

Forrás: Beküldött fotó

– Mesélne arról, mikor keltette fel a figyelmét az egészséges életmód?
– Régóta foglalkozom az egészséges táplálkozással. 13 évvel ezelőtt, amikor a fiam két esztendős volt, a hozzátáplálás időszakában elgondolkodtam, nem mindegy az, hogy mit adok a gyermekemnek. Az egy dolog, hogy magamat táplálom, de itt van most már egy másik emberi lény is, akiért felelősséggel tartozom. Ezáltal elkezdett érdekelni a táplálkozásnak azon része, hogy milyen felelőssége van egy anyának, egy szülőnek, hogy mit ad enni a gyermekének. Ebben az időben találkoztam a vegánság fogalmával, de akkor én már vegetáriánus voltam. A szüleim is azok voltak, így sokat jártam velük különböző jógatáborokba. A spiritualitás így már egészen kicsi koromtól az életem része volt és tudtam azt, hogy az embereknek valójában úgy kellene élni a Földön, hogy a legkevesebbet ártsunk annak.

– Mikor döntött úgy, hogy változtat az étkezi szokásain, és mindez milyen hatással volt önre?
– Amikor megismerkedtem a vegánsággal, akkor 32 éves voltam. A közösségi médián keresztül pedig nagyon sok vegán emberrel tudtam összekapcsolódni, akiknek láttam a posztjait. Egészségtől ragyogóak voltak, nem öregedtek annyira, mint egyébként. Jó magam nem voltam a legjobb formámban sem mentálisan, sem pedig fizikálisan, így mindenképp ki akartam próbálni a vegán életmódot, amely során mindenféle állati eredetű élelmiszert elhagytam. Pár hónap után pedig azt vettem észre, hogy leadtam a plusz kilókat, több lett az energiám, jobban tudtam teljesíteni, szebb lett a bőröm és kicsattanó egészségnek örvendtem.

– Hogyan indult a karrierje?
– Úgy éreztem, a megszerzett tudást és a tapasztaltaimat meg kell osztanom másokkal is és, hogy arra születtem, segítsek az embereknek abban, hogy egészségesek maradjanak, hosszú ideig éljenek és sokáig meg tudják őrizni a fiatalságukat. 13 év távlatából pedig most már el tudom mondani, hogy nincs egészség csak a táplálkozásra vetítve, mert ez egy nagyon komplex dolog, amelybe beletartozik a test, a lélek és a szellem is. Ez egy holisztikus világkép, amely az emberrel nem részleteiben foglalkozik, nem darabokban, hanem egységben, és a testrészeit gyógyítja. Test, szellem és lélek egységében tekint rá, annak egyedi mivolta szerint foglalkozik vele. Tanító és gyógyító is vagyok, ayurvédikus konzulensként és terapeutaként is dolgozom, illetve sokat írok és publikálok. Emellett nemzetközi iskolát alapítottam a férjemmel, hogy iskolai keretek között is tudjak életmód tanácsadókat képezni, akik elkalauzolják az embereket a holisztikus egészség útjára.

Ayurvédikus konzulensként és terapeutaként is tevékenykedik Stőhr Gréta
Forrás: Beküldött fotó

– Receptjeivel sokaknak segített már. Honnan inspirálódik? Hogyan találja ki, hogy mi illik és mihez?
– Van szakács végzettségem, de ezt sosem tanultam. Egyszerűen csak kapom mindezt, mint sok író vagy festőművész. Nem én vagyok, aki létrehozza az alkotást, hanem rajtam keresztül áramlik. Mielőtt vegán séf lettem, olyan munkám volt, amely során bejártam a világot, így nagyon sok inspirációt kaptam. Megismerkedtem például a thai, a mexikói vagy a francia konyhával is. Szakács babérokra pedig sosem akartam törni, csupán élveztem, amit csinálok és érdekelt a gasztronómia. Amikor vegán lettem nagyon sok minden hiányzott, de rájöttem, hogy nem az ízt tagadom meg vagy egy étel textúráját, így megpróbáltam mindezt helyettesíteni. Kísérleteztem, bevált, így sok új recept született, majd úgy döntöttem, hogy mindezt megosztom másokkal is. Főzős videókat készítettünk, és az egyik kereskedelmi csatornán főzőműsorom is volt. Összességében azt hiszem, sokszor kapunk olyan tehetséget, vagy egy úgynevezett felsőbb vezetést, amely során, ha kinyitjuk a szívünket és a lelkünket, akkor oda vezet majd bennünket, ami az életfeladatunk.

– Említette, hogy ayurvéda terapeutaként is tevékenykedik. Ez mit is jelent pontosan?
– Ez egy ötezer éves indiai orvostudomány, amely azzal foglalkozik, hogyan lehet holisztikusan, tehát test, lélek és szellem szempontjából egészséges maradni. A legfontosabb célja az élet meghosszabbítása és a betegségek megelőzése, amely mindenkinek személyre szabott, hiszen nincs két ugyanolyan ember.

– Mikor és hogyan jött az életébe az ayurvéda?
– Jómagam tizenévesen találkoztam először ezzel a kifejezéssel. Aztán sok év után, egy nagyon stresszes időszakban voltam. Akkor nyitottuk meg a férjemmel Budapesten az első vegán és gluténmentes éttermet, amelyre tíz évig készültünk. Mindez azonban nagyon sok idegeskedéssel, illetve félelemmel járt, és egy idő után már nem élveztem úgy, ahogy kellett volna. Hiába figyeltem az egészségemre, hiába étkeztem vegánul, mégis az emésztőrendszerem megbetegedett és lelkileg is kimerültem. Ekkor vizsgált meg egy ayurvédikus orvos, és elmondta, hogy milyen típusú ember vagyok, illetve, hogy a testemnek milyen kilibbenése van, tehát milyen elemekből van bennem túl sok vagy túl kevés. Elkezdtem követni a tanácsait, részt vettem egy pancsakarmán, egy teljes tisztító folyamaton. Közben pedig az utasításai szerint étkeztem, és két hónap múlva teljesen rendbe jöttem. Akkor úgy éreztem, ezzel kell foglalkoznom, mert ez megint olyan felismerés volt, amelyet másokkal is meg kell osztanom. Ma már alkalmazom, és most már oktatom is, de mellette folyamatosan képzem magam továbbra is. Az ayudrvéda által, terapeutaként pedig sokaknak tudtam már segíteni.

 – Milyen céljai vannak a jövőt tekintve?
– Az iskolai és az edukációs rendszer kialakítása volt a célom, amelyben szeretnék a jövőben tovább fejlődni. Szeretném az emberek gondolkodását formálni, tanítani és gyógyítani, összekapcsolni őket egymással és példát mutatni nekik, hogy lehet másként is élni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!