Húsvét előtt még jobban figyelnek

2022.04.03. 16:41

Rendben találta az importhúsok kínálatát a Nébih

Csupán kisebb szabálytalanságokat tárt fel a Nébih országos akciója, amelyben a külföldi sertéshúsok ellenőrzésére fókuszált a hatóság. A szakemberek a legtöbb esetben rendben találták a termékek nyomonkövethetőségére vonatkozó dokumentumokat és az áruk származásának jelölését is.

Több területen, de kisebb arányban akadtak hiányosságok a külföldi sertéshús minőségére és nyomonkövethetőségére fókuszáló célellenőrzés során – közölte honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A február közepe óta tartó országos akciójának tapasztalatai összességében kedvező képet festenek. A sertéshústermékek ellenőrzése során a származás feltüntetésére, a korábbi fagyasztás jelölésére és a nyomonkövethetőségre fókuszálnak az ellenőrök. A hatósági szakemberek az ipari feldolgozásra beérkező sertéshús, továbbá a kereskedelemben kapható a csomagolatlan termékek „zászlóellenőrzését” is elvégzik - írja a magyarnemzet.hu.

A Nébih tájékoztatása szerint a tíz legnagyobb sertéshúsimportőr ellenőrzése már március első felére lezajlott. Az egységekben a nyomon követés biztosított volt, a termékek értékesítése során a származási országot minden esetben feltüntették.

A Nébih szakemberei által vett 29 termékmintából hét paraméterre 197 vizsgálatot végeztek a hivatal laboratóriumaiban. Többek között a víz-, só- és adalékanyag-tartalmat elemezték, emellett szalmonella- és mikrobaszámmérésre is sor került. A vizsgálatok során nem találtak szabálytalanságot az ellenőrök. A járási hivatalok élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberei országosan 671 kiskereskedelmi létesítményben, köztük 140 hiper-, illetve szupermarketben, 268 élelmiszerüzletben és 263 húsüzletben végeztek ellenőrzést.

Az akció során csupán a vizsgált boltok kilenc százalékában hiányzott a friss, csomagolatlan sertéshús származásának szöveges feltüntetése. Az úgynevezett zászlós jelölés a 200 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzletekben kötelező, az ellenőrök a boltok 11 százalékánál találtak hiányosságot ezen a területen. Az ellenőrzött kiskereskedelmi egységek három százalékában derült fény arra, hogy a valós származási hely helyett más országot tüntettek fel.

Forrás: Shutterstock

A sertéshúsok nyomon követésével kapcsolatban 1118 tételt ellenőriztek a szakemberek, összesen húsz alkalommal állapított meg a hatóság a kísérő dokumentumokkal kapcsolatos hiányosságokat. A területileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság a feltárt hiányosságok miatt tíz esetben figyelmeztetést, 29 esetben pedig bírságot szabott ki összesen 3,5 millió forint értékben.

Az élelmiszerboltok mellett a közétkeztetéssel foglalkozó vállalkozásokat is górcső alá vette a Nébih. A hatóság szakemberei 137 közétkeztetőnél 323 sertéshústételt vizsgáltak meg, amelyből 125 volt importhús. A termékek vállalkozáson belüli jelölését 19 esetben nem találták megfelelőnek az ellenőrök. 

A külföldi sertéshús célellenőrzése a következő hetekben is folytatódik, immár a tavaszi szezonális ellenőrzés részeként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában