Bulvár-celeb

2023.11.02. 15:15

Vakságot okozhat ez a szemcsepp, visszahívják

Több készítménnyel is gond van.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Andriiii

A szövetségi szabályozó hatóságok (FDA) arra hívták fel a fogyasztók figyelmét, hogy több vény nélkül kapható szemcsepp fertőzésveszélyes, és akár vakságot is okozhat. Az FDA legújabb figyelmeztetése az Egyesült Államokban forgalmazott árucikkekre vonatkozik. 

Az FDA erre a 26 szemcseppkészítményre adott ki figyelmeztetést – ide kattintva lehet elérni a listát –, amik szemfertőzést okozhatnak, valamint megvakíthatják a fogyasztót. A közlemény szerint eddig még nem érkezett bejelentés fertőzésről, de arra kérték a fogyasztókat, hogy aki ilyet vett, ne használja el, a gyártókat pedig kötelezték a visszahívásra.

Azért vizsgálódnak  nagyon szigorúan, mert az év elején szemcseppek miatt tört ki járvány az Egyesült Államokban. Egy veszélyes, gyógyszerrezisztens baktériummal lehettek szennyezettek. A Pseudomonas aeruginosa kezelése nagy kihívást jelent, mivel egy tucat antibiotikummal szemben rezisztens.

Tavasszal 16 államban azonosítottak 68 beteget, akik a baktériummal megfertőződtek, közülük nyolcan meghaltak, négynek pedig el kellett távolítani a szemgolyóját.

A hatóságok azért adtak ki figyelmeztetést, mert a vizsgálatok után kiderült, hogy több tucat szemcseppet gyógyászati anyagok előállítására alkalmatlan helyen és körülmények között gyártottak. 

Egészségtelenek voltak a körülmények, nem volt steril a környezet, sőt több gyártóhelyen veszélyes baktériumokat is azonosítottak – írja az Origo.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában