Horgászsport

2018.11.08. 13:44

Nógrádi siker a horgászok országos bajnokságán

A versenyhez szükséges, jelentős méretű, nyílt, belátható terület okán a Budakeszi mellett található Farkashegyi Repülőtér adott otthont a folyamatosan bővülő, 485 ezer főt meghaladó szabadidős bázisra épülő horgászsport I. Magyar Távdobó Országos Bajnokságának, amely két – pontyozó és feeder – kategóriában került a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) által megrendezésre.

Nógrád megyét Ocsovai László (BSHE Maconka) képviselte a távdobó versenyen. Szép eredményt ért el, magyar bajnoki bronzérmet szerzett pontyozó kategóriában, 189,360 méteres átlageredménnyel

Maga a távdobó nemzeti bajnoksági versenyforma a világon először itt került megrendezésre, a feeder bottal történő távdobás pedig hivatalos versenyként is most először került megrendezésre Magyarországon. A kategóriák ezúttal azt a maximum 400, illetve 430 cm hosszú bottípust jelzik, mellyel a versenyzőknek a külön meghatározott, 130, illetve 100 grammnál nem nehezebb végszerelékkel egy 40 méter széles iránysávban az elérhető legnagyobb távolságot kellett megdobniuk – írja lapunknak eljuttatott közleményében a MOHOSZ.

Nógrád megyét Ocsovai László (BSHE Maconka) képviselte a távdobó versenyen. Szép eredményt ért el, magyar bajnoki bronzérmet szerzett pontyozó kategóriában, 189,360 méteres átlageredménnyel

E verseny a fizikai és a technikai sport egyfajta keveréke, mert a kiemelkedő dobási távolságokhoz komoly kondíció, erő és technika, de emellett csúcsminőségű bot, orsó és – a kiírás szerint 0,25-, illetve 0,18 mm-nél vastagabb – zsinór is szükséges. A verseny nézőközönsége is ámulattal nézte a nem mindennapi dobásokat, sokan még a horgászok közül sem sejtették, hogy ilyen távolságokat lehet elérni a versenypályán, vagy akár a vízpartokon. A bajnokságon a laser technológia segítségével a három értékelhető dobásból a bemért legjobb két eredményes dobás átlaga határozta meg az eredményt.

Ennek alapján a népesebb pontyfogó kategória első országos bajnoka Batta László, 191,475 méteres átlageredménnyel, a feeder kategória aranyérmét pedig Jankovich Krisztián szerezte meg 185,275 m-es dobási átlagával. A legnagyobb, a 200 méteres álomhatárt meghaladó dobás (203,05 méter) Medgyesi Zsolt nevéhez fűződik, akinek ezen az óriási dobáson túl sajnos nem volt más érvényes kísérlete. A bajnokok felszereléseiről az érdeklődők a MOHOSZ honlapján olvashatnak.

A MOHOSZ ezzel a bajnoksággal a több évtizedes casting szakág hagyományaira alapozva, a mai kor igényeinek megfelelő, látványos új elemet épített be a magyar horgászsport-bajnokságok rendszerébe. Jövőre a szövetség szándéka szerint még látványosabb lebonyolítással, helyszíni filmforgatással bonyolítják le a versenyt és – érzékelve a nemzetközi reakciókat – rövid időn belül jelentős esély van rá, hogy a dobósport, a távdobás is világbajnoki rangra emelkedhet.

A MOHOSZ közleményében megköszöni a bajnokság elindításában, megszervezésében és lebonyolításában közreműködők munkáját, a versenyzők remek sportértékkel bíró eredményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!