Jegyzet

2019.07.06. 06:30

Déjá vu

Ch. Gáll András

1997-ben Sevillában rendezték a vízilabda-Eb-t, és mi, akik akkor már húsz éve arra vártunk, hogy újra nyerjen valamit a válogatott (a világkupa nem számít nálunk „valaminek”, csak az Eb, a vb és az olimpia), úgy éreztük, nagy dolgok vannak készülőben. A hosszú éveket a nemzetközi porondon sikerek nélkül lehúzó peches régi gárda legjobbjai (Kósz Zoltán, Németh Zsolt, Vin­cze Balázs, Tóth Frank) még nem koptak ki, a középgeneráció (Kovács Zoltán, Märcz Tamás, Benedek Tibor, Varga Zsolt) ereje teljében várta a rajtot, az 1975–1977-es születésű későbbi „aranyifjak” (Fodor Rajmund, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás, Steinmetz Barnabás, Székely Bulcsú, Vári Attila) pedig éhes oroszlánokként üvöltöttek.

Hogy aztán fel is faljanak mindenkit, és „Kása” mesterhármasával 3–2-re legyőzzék a döntőben a jugoszlávokat. Ez az andalúziai bravúr 11 évig, a pekingi olimpia befejezéséig tartó sikersorozatot indított el.

Most hasonló érzés kerített hatalmába, mint 22 éve.

Pénteken – valami azt súgja – az elkövetkező évek világverő magyar válogatottja indult el Japánon keresztül Kvangdzsuba, a vb-re.

Persze, mint minden hasonlat, ez is sántít. Most nem két évtizedes nyeretlenségi sorozat áll a magyar póló mögött, hiszen 2013-ban vb-t nyertünk, de Eb-t elég régen, legutóbb kereken húsz éve, 1999-ben, Firenzében.

Viszont itt van két férfiember, aki személyében összeköti az 1997-es sevillai aranycsapatot a mostani – még csak reménybeli – sikergárdával: Märcz Tamás és Németh Zsolt. Előbbi a szövetségi kapitány, utóbbi a segítője.

Most is szerencsésen fedik át egymást a generációk.

A „nagy öregeket” a vb idején már 35 éves csodakapus, Nagy Viktor, a világ ez idő szerint vitán felül legjobb pólósa, a 32 éves Varga Dénes és a vele egyidős center, Hárai Balázs képviseli. A húszon alig túl járó ifjoncokat Vogel Soma kapus, Manhercz Krisztián bombázó és két 24 éves, a balkezes Zalánki Gergő és a mindenes Sedlmayer Tamás. A többiek pedig a két véglet között vannak, ideális pólóskorban: a világ legjobb baljának tulajdonosa, a 2017-es pesti vb MVP-je, Vámos Márton, a remek center, Mezei Tamás, a fanyűvő védők – Jansik Szilárd és Pohl Zoltán – s a kapásoldali átlövő, Bátori Bence.

Két éve hajszállal maradtunk le a vb-aranyról. A tavalyi Eb-nyolcadik helyet felejtsük el, mert akkor Varga „Dumi” és Hárai „Pufi” nem volt ott Barcelonában. Most jobbak vagyunk, mint 2017-ben voltunk.

Rajta, kezdődjék a magyar póló negyedik (a harmincas, az ötvenes-hatvanas és a két­ezres évek utáni) aranykora!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!