Doman Flóra

2019.11.21. 07:00

A nógrádi fiatalság megtalálta hangját Salgótarjánban

Nemrég a salgótarjáni Megyeházán ült össze a Nógrád Megyei Diákparlament, ahol többek között a diákok megválaszthatták egymás közül az Országos Diákparlamentre küldött nógrádi delegáltakat is.

Szent Imre

Megyénk székhelyén összegyűlt a Nógrád megyei iskolák 44 képviselője a Megyei Diákparlament keretében. A diákok mellett több neves vendég, köztük Dr. Szabó Sándor kormánymegbízott és Selmeczi Zoltán, a Salgótarjáni Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője is tiszteletét tette, akik lényegretörő és inspiráló beszédükkel köszöntötték a fiatalokat.

Mindketten hangsúlyozták a Diákparlament fontosságát és célját, ami esetünkben az volt, hogy magunk közül a feladatra alkalmas tagokat válasszunk a 2020 januárjában, ezúttal Székesfehérvárott, az immár harmadszor megrendezésre kerülő Országos Diák Parlament (ODP) ülésére.

Az ülés levezető elnökévé egyhangúlag Selmeczi Zoltánt választották, aki ismertette a négy pontból álló napirendet. Elsőként az Országos Diák Tanács (ODT) két képviselőjének, a Heves megyei Lajer Bettinának és a Nógrád megyei Fábián Anna Ráhelnek beszámolóit hallgatták meg az ODP működéséről és az ODT 2017-től napjainkig tartó folyamatos munkájáról. A lányok ismertették a két intézmény feladatait: a Diákparlament 3 évente, közel 300 delegálttal ülésezik, aminek során a diákok véleményt alkothatnak, szavazhatnak, illetve új határozatokat és pontokat alkothatnak az oktatási rendszert megreformálásával kapcsolatban, ezeket a havonta összeülő ODT utasítja vissza vagy fogadja el, majd továbbítja a Kormánynak. A képviselők képekkel is demonstrálták a programok színességét, és azt, hogy a magyar diákság élete milyen pezsgő, hangja pedig milyen nagy is tud lenni, ha jól használja azt.

Bettina érdekfeszítő és lelkes beszámolójából megtudhattuk, hogy mennyi mindennel foglalkozik az ODT, és hogyan érnek el folyamatosan kisebb-nagyobb sikereket a diákságért és az oktatás átalakításáért. Többek között az ő érdemük is az egyre komolyabban vett pályaorientációs napok megtartása az iskolákban, ahogy a felsőoktatásba való jelentkezéskor kötelező B2-es nyelvvizsga törvényének eltörlése is, amit pont ezen a napon hirdetett ki Magyarország kormánya. Emellett töretlenül küzdenek az oktatási követelmények szigorítása ellen, és a történelem érettségin nem használható kronológiáért is.

Mindezek után sor került az ODP Nógrád megyei delegáltjainak titkos szavazás útján történő megválasztására. A 8 jelöltből kötelezően hatot választottak meg, név szerint Reznicsek Lucát (Kiss Árpád Általános Iskola), Paulik Krisztinát (Mikszáth Kálmán Líceum), Tóth Alexandrát (SSzC Mikszáth Kálmán Szakgimnázium és Szakközépiskola), Praveczki Mátét (SSzC Stromfeld Aurél Szakgimnázium és Szakközépiskola) Dancs Lucát (SSzC Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Szakközépiskola) és Papp Lukács Salamont (Uzoni Péter Gimnázium és Általános Iskola). Közülük került ki az ODT Nógrád megyei küldöttje is, ahová egy rendes- és egy póttagot kellett megnevezni. Papp Lukács Salamont bízták meg a feladattal, helyettese pedig Dancs Luca lett.

Ezúton is szeretnék gratulálni mind a 8 bátor jelöltnek, a delegáltakká választottaknak pedig eredményes munkát kívánok! Öröm volt személyesen is átélni és látni, hogy a magyar diákok mennyire tudnak élni lehetőségeikkel, és tesznek azért, hogy életünk az iskola falai között olyan legyen, amilyet mi szeretnénk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!