cered

2021.08.27. 17:00

Képzőművész jelentkezett verseskötettel

A községben a minap fejeződött be az 1996-ban útjára indított, tehát éppen huszonötödik évfordulójához érkezett s a negyedszázad során nagy fejlődést produkált nemzetközi művésztelep.

Cs. B.

Három képzőművész – Fürjesi Csaba, Kun Cecília és Sántha László – alapította s valamennyien megjelentek az Artpiknik elnevezésű zárónapon is. Sőt, Kun Cecília az első verseskötetét is bemutatta a közönség előtt.

Sokakat meglepett ezzel a kiadvánnyal, merthogy eleddig kevesen tudták, tudtuk, hogy miközben remek festményeket, rajzokat, textilműveket készít, verseket is ír. Pedig – mint a Haik Viktória színésznővel folytatott beszélgetésből kiderült – az 1954-ben született vizuális művész nem mostanában kezdte gondolatainak, érzelmeinek versben való megfogalmazását: már gyermek- és ifjúkorában is foglalkozott a költészettel. De mindezidáig úgy érezte, ezek a lírai vallomások abszolút személyesek és nem tartoznak a nagy nyilvánosságra. A hozzá közel álló Bíró Zsófia magyartanár, színikritikus azonban meggyőzte, hogy verseit jelentesse meg könyvalakban. S végül is ez a terv az Ars Longa

Nonprofit Művészeti Egyesület kiadásában megvalósult Kollázs címmel, a művész saját borítóképeivel.

Szerencsére, mert miként Bíró Zsófia a fülszövegben rögzítette: talált egy költőt, aki eleddig nagyon el volt rejtve. Pedig Kun Cecília versekben is látja a világot, a létezés minden percében, ráncában és korcában észreveszi a költészetet. S képes a női lét önazonos megverselésére is. Ezek az írások szervesen kiegészítik a már eddig is jól ismert képző- és iparművészeti alkotásait, performance-ait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!