Hirdetés

2023.11.10. 01:00

Haj, rozmaring, rozmaring...

Ki ne érzett volna tanácstalanságot, amikor a boltok polcai előtt állva hatékony hajápoló készítményt keresett? Olyat, ami serkenti a hajnövekedést, csökkenti a hajhullást, a lehető legtermészetesebb összetevőket tartalmazza, és a pénztárcát is kíméli. Bizony, nem könnyű a választás, és lehet, hogy nem is a zavarba ejtően széles kínálatú drogériákban kell keresni a megoldást. A rozmaringolaj jótékony hatással van minden hajtípusra, a legjobb természetes ápolószer, és ráadásul számtalan más felhasználási módja is van a stresszoldástól az izomfájdalmak csökkentéséig.

PR cikk

Forrás: Shutterstock

Évszázadok óta használják fűszerként és gyógyszerként a Földközi-tenger térségében őshonos fásszárú évelő növényt, a rozmaringot, latin nevén Salvia rosmarinust. Az oregánóhoz, a borsmentához vagy a fahéjhoz hasonlóan, a rozmaring is fellelhető illóolaj formájában. Az illóolajok zsírban oldódó, általában vízzel nem keveredő folyadékok, amelyeket növények illékony vegyületeiből vonnak ki. Sokféle területen alkalmazzák őket, úgy mint a főzés, a takarítás, a szépségápolás vagy az egészségmegőrzés.

A sokoldalú segítőtárs

Sikeresen alkalmazható sportolás előtt vagy után, az izmok bemelegítésére és aromaterápiás masszázshoz, gombás fertőzések ellen, reumás eredetű panaszokra, keringési zavarokra masszírozáshoz, zsíros, pattanásos, seborrheás arcbőrre, narancsbőr kezelésére, alakformálásra vagy izomfájdalmak csökkentésére.

A fejbőrön alkalmazott rozmaringolaj elősegítheti a hajnövekedést. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a mediterrán kultúrák több száz éve használnak rozmaringot hajöblítésre. A növény illóolaj formában gyulladásgátló tulajdonságokkal bír, javítja a keringést, segíti a szőrtüszők vérellátását, megakadályozza azok elhalását, ezáltal csökkenhet a hajhullás.

Hogyan használjuk a hajápolásban?

Készítsen relaxáló, pihentető pakolást! Miután néhány csepp rozmaring illóolajat összekevert egy teáskanál hordozóolajjal (például jojoba-, édesmandula- vagy kókuszolajjal), fürdés vagy zuhanyozás után egyenletesen masszírozza be a fejbőrébe, hagyja hatni 20 percig, élvezze a megnyugtató illatot, majd természetes alapanyagú samponnal mossa át a haját. 

Keverje bele samponjába vagy kondícionálójába, hagyja a hajon hatni 5 percig, majd folytassa a hajmosást a szokásos módon. Készíthet rozmaringos hajöblítőt is: fél liter meleg vízbe keverjen öt csepp illóolajat, ezzel öblítse le a haját, csavarja törölközőbe, várja meg a 20 perc hatóidőt, majd mossa át még egyszer tiszta vízzel. 

Old, megelőz, véd

A hajnövekedés serkentése mellett a rozmaring illóolajat stresszoldó hatása miatt az idő előtti őszülés ellen is akalmazzák. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságai pedig hatásosak a korpásodás vagy a dermatitisz megelőzésére. Segíthet a zsíros, a száraz vagy gyulladt, viszkető fejbőr regenerálásában, magas antioxidánstartalmának köszönhetően pedig védi a hajat a káros környezeti hatásoktól.

Kerülje el, hogy az illóolaj a szemébe kerüljön. Ha mégis megtörténne, gyorsan öblítse ki hideg vízzel. Hasonlóképpen ügyeljen arra, hogy ne kenjen túl sokat a fejbőrére, mert irritálhatja azt. Ennek elkerülése érdekében mindig hígítsa fel a rozmaringolajat hordozóolajjal vagy más termékkel. Epilepsziával küzdők, várandós édesanyák, magas vérnyomással küzdők és 3 év alatti gyermekeknek nem javallt a használata. 

Ezentúl ne csak hasznos fűszernövényként gondoljon a rozmaringra, fedezze fel áldásos gyógyhatásait, éljen aromaterápiás lehetőségeivel. A rozmaringolajat az emlékek olajának is nevezik, mert javítja a memóriát, tisztítja az érzékeket és gondolatserkentő hatású. Próbálja ki még ma!

Amennyiben szeretné, ezen a linken megrendelheti.

Rozmaring olajat ezen a linken rendelhet!

Vitaminokat és egyéb étrend-kiegészítő termékeket az alábbi linkről rendelhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában