illegális bevándorlás

2021.03.29. 12:14

Közel 500 embert fordított vissza a líbiai parti őrség a hét végén

Legalább 480 migránst fordított vissza a líbiai parti őrség az afrikai ország vizeinél a hét végén – derült ki a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) bejelentéséből.

„Továbbra is úgy gondoljuk, Líbia nem biztonságos” – szögezték le a bevándorláspárti kormányközi szervezet részéről, hangot adva a migránsokkal való bánásmód miatti aggodalomnak is.

A szervezet Twitteren közzétett adatai szerint idén mintegy 4500 embert fordítottak már vissza Líbiába a Földközi-tengerről. Ez a szám tavaly egész évben becslések szerint 11 891 volt. Tavaly a térségben 381-en vízbe fúltak, további 597-en pedig eltűntek.

A Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta káosz uralta Líbia az egyik fő gyűjtőpontja az afrikai és arab országokból Európába igyekvőknek, akiket embercsempészek hajókon igyekeznek átjuttatni a tengeren.

Az illegális bevándorlók jelentős részét begyűjti és hazatoloncolja az Európai Unió által támogatott líbiai parti őrség.

Jogvédő szervezetek többször jelezték, hogy az afrikai országban az Európába igyekvőket többnyire rosszul felszerelt gyűjtőtáborokban tartják őrizetben.

Január végén legalább 43, az IOM szerint nyugat-afrikai országokból származó férfi fulladt vízbe, miután az őket szállító hajó elsüllyedt a líbiai partok közelében. Ez volt az idei év első bevándorlókkal kapcsolatos tengeri balesete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában