Járvány

2021.04.22. 07:18

Hiba volt a baloldaltól a keleti vakcinák ellen fellépni

Az ellenzéki pártok utóbbi időben tapasztalt pálfordulása a keleti vakcinák kapcsán leginkább csak kommunikációs irányváltás, és jó eséllyel saját választóik is átlátnak ezen – nyilatkozta Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője. Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke viszont úgy véli, a kormányzati kommunikációhoz ellenségre van szükség, amit az általuk oltásellenesnek titulált ellenzékben találtak meg.

A baloldal hosszú időn keresztül igyekezett minden lehetséges módon fellépni a keleti vakcinák ellen. Bár folyamatosan hangsúlyozták, hogy ez szerintük nem oltásellenesség, de épp azon oltóanyagok ellen léptek fel, amelyek – a lassú brüsszeli beszerzés miatt – lépéselőnyt biztosítottak Magyarországnak – mondta a Magyar Nemzetnek Erdélyi Rezső Krisztián. A Nézőpont Intézet elemzőjét arról kérdezték, mit tehet az ellenzék, hogy ne ragadjon rá az oltásellenesség bélyege. A politológus szerint mára belátták a baloldalon, hogy tévút volt a keleti vakcinák ellen fellépni, ami könnyen visszaüthet, hiszen egy sikeres oltási program után a választók aligha fogják elfelejteni, kik próbálták meg lebeszélni őket bizonyos oltóanyagokról.

„Az ellenzéki pártok utóbbi időben tapasztalt pálfordulása a keleti vakcinák kapcsán sokkal inkább kommunikációs irányváltás, mint véleményük őszinte megváltoztatása.

Egy hosszú távú, masszív keletivakcina-ellenes kampány után aligha hihető ez a száznyolcvan fokos fordulat. Jó eséllyel saját választóik is átlátnak ezen” – vélekedett Erdélyi Rezső Krisztián, aki úgy látja, a baloldal a saját csapdájában vergődik. „Nem olyan régen még azt vizionálták, hogy a keleti vakcinákra alig fog valaki igényt tartani” – emlékeztetett a politológus, és felidézte a DK-s Varga Zoltán kirohanását, aki úgy fogalmazott: „Ha Orbán tovább erőlteti a kínai vakcinát, egymillió beoltott sem lesz.”

„Ehhez képest ma Magyarország – jelentős részben a keleti vakcinák miatt – a világ leginkább átoltott országai közé tartozik”

– hívta fel rá a figyelmet az elemző.

Azt is megkérdezték Erdélyi Rezső Krisztiánl, nem lenne-e taktikusabb, ha az ellenzékiek visszavonnák határozati javaslatukat, amit a kínai vakcinák ellen nyújtottak be a parlamentben.

„Ez nyílt beismerése lenne annak, hogy a kormány oltási politikája sikeres volt.

Ezt az ellenzéki pártok jelenleg nem vállalhatják, hiszen épp nagyot mondási verseny zajlik közöttük abban, ki tud fajsúlyosabb kormányellenes kijelentéseket tenni. A közeledő előválasztás egy olyan háziverseny, amelyen a leginkább elkötelezett ellenzéki szimpatizánsok vesznek részt, akik aligha tolerálnák azt a pártot, amelyik először felvetné a tervezet visszavonását” – fejtette ki a politológus.

Teljesen eltérően látja az ellenzék helyzetét Horn Gábor, aki szerint nem igaz, hogy a Fidesszel szemben álló összefogás oltásellenes lenne. „Ezt ők soha nem mondták, pont az ellenkezőjét kommunikálják külön is, de közösen is” – vélekedett a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke, ugyanakkor elismerte, kétségtelen, hogy az ellenzéki pártok egy része megfogalmazott „ellenérzéseket, kérdéseket” a keleti vakcinákkal kapcsolatban. „Az orosz és a kínai vakcinával szembeni bizonytalanság nem a magyar ellenzék sajátja, jó néhány, a járványt sokkal kevesebb áldozattal kezelő ország is így van ezekkel” – fejtette ki Horn Gábor, és hangsúlyozta, hogy a keleti vakcinákkal szembeni bizalmatlanság nem az ellenzék ármánykodásának, hanem a hiányos kormányzati tájékoztatásnak a következménye, és szerinte nem fogja eltakarni a sok szempontból kudarcos és nagyon jelentős áldozatokat eredményező kormányzati járványkezelést. A Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke úgy látja: ahogy az sem igaz, hogy a lassan 26 ezer áldozat Orbán Viktor és kormánya kizárólagos felelőssége, úgy az is hamis állítás, hogy az ellenzék az emberek halálát akarja, és ezért oltásellenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában