Választások után

2024.01.14. 22:05

Tajvan az elnökválasztás eredményének tiszteletben tartására szólította fel Kínát

A tajvani külügyminisztérium vasárnap felszólította Kínát, tartsa tiszteletben a szigeten a hét végén rendezett elnökválasztás eredményét

MW

Laj Csing-tö tajvani alelnök, a kormányzó, függetlenségpárti Demokratikus Haladás Párt (DPP) elnökjelöltje (b) és Hsziao Pi-kim alelnökjelölt integet a sajtótájékoztatójuk végén Tajpejben, miután a DPP megnyerte az elnökválasztást 2024. január 13-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Daniel Ceng

A tárca közleményben "abszurdnak" nevezte a voksolással kapcsolatos pekingi visszhangokat, kiemelve, hogy

 több tucat ország gratulált már az eredményekhez. 

A szombati elnökválasztáson a kormánypárt, a tajvani függetlenség támogatójának számító Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltje, Laj Csing-Tö leköszönő alelnök győzött a szavazatok 40,1 százalékával, 71,9 százalékos részvételi arány mellett. 

Az eredményhirdetést követően Laj külföldi újságíróknak azt mondta, 

a voksolás megmutatta a nemzetközi közösségnek, hogy "a demokrácia és az önkényuralom közül a tajvani nép az elsőt választja", aláhúzva: "Tajvan a demokrácia oldalán marad". Hozzátette ugyanakkor, hogy reméli, folytatódik Tajvan és Kína "együttműködése". 

Az eredményhirdetés után nem sokkal Csen Pin-hua, a tajvani ügyekkel foglalkozó kínai hivatal szóvivője azt közölte, Peking "határozottan ellenzi" Tajvan függetlenségét, a kínai külügyminisztérium egyik szóvivője pedig leszögezte: csak egyetlen Kína létezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában