Megemlékezés

2024.01.13. 22:07

Novák Katalin: a hős az, aki az eszmét életgyakorlattá teszi

A hős az, aki az eszmét életgyakorlattá teszi - fogalmazott a köztársasági elnök szombaton Veszprémben az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírja, Brusznyai Árpád születésének századik évfordulóján rendezett emlékhangversenyen.

MW

Brusznyai Árpád születésének századik évfordulójára emlékeztek Veszprémben

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Novák Katalin azt mondta: 

hőseink áldozatának nagysága abból is fakad, hogy valójában nem különböztek tőlünk.

 Ők is fiúk vagy lányok, apák vagy anyák, az élet hétköznapi nehézségeivel megküzdő emberek voltak.

Kivételességüket az adta, hogy

 szívük akkor is a helyén volt, amikor a legnehezebb volt helyesen dönteni

 – mutatott rá az államfő. Hozzátette: hőseink akkor is következetesek maradtak, amikor tudták, hogy ezért akár az életükkel is fizethetnek.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: Brusznyai Árpádot elsőre nem halálra ítélték, és ha "a gonoszság" nem követelt volna súlyosítást, minden bizonnyal az 1963-as amnesztiával ő is szabadul. 

Kivégzése az álnokság, az alávalóság, az alattomosság, a magából kifordult emberi természet megmutatkozása

 – jelentette ki Novák Katalin.

Ma Brusznyai Árpád száz éves lenne, de már 66 éve nincs közöttünk – tette hozzá. Helyette egy fiatal élet kioltásáról, egy ígéretes pálya derékba töréséről, egy tisztességes, bátor férfi örökre elhallgattatásáról kell beszélni.

A nemzet egy igaz hazafit, a magyar tudomány egy tehetséget, a diákok egy fantasztikus tanárt, Veszprém pedig egy becsületes jellemet vesztett, de

 a legnagyobb veszteség családját érte, mert ott pótolhatatlan volt

 – mondta. Megjegyezte: ma Brusznyai Árpád nevét dicsőség és tisztelet övezi, a kommunistákat pedig megvetés. "Így győz az, aki hűséges, állhatatos és igaz" - emelte ki.

Novák Katalin köszöntőjének végén bejelentette, hogy az est egymillió forintos bevételéhez további egymillió forint elnöki hozzájárulást ad át a szervező Brusznyai Alapítvány részére.

A 33. alkalommal megtartott rendezvényen hagyományosan átadták a Brusznyai-díjakat, amelyeket Patrik Judittól, a mártír unokájától vehetett át Bendik Ágota hegedűművész, zenepedagógus, Rostetterné Nagy Rita szolfézs-, és zeneelmélet-tanár, karvezető, valamint Németh Kata, a veszprémi Vetési gimnázium végzős tanulója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában