Megszavazták

2023.12.12. 20:46

Módosulnak a választási szabályok és szigorították az idegerendészeti törvényt

A képviselők megszavazták a fővárosi választási rendszer átalakítását, valamint a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokat.

MW

A békepárti határozati javaslatról szóló szavazás eredménye egy kijelzõn az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. március 31-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

A képviselők kedden megszavazták a Mi Hazánk javaslatát, ami átalakítja a fővárosi választási rendszert, így már a jövő évi önkormányzati választáson visszatérnének Budapesten a 2014 előtti szabályozáshoz, és nem a kerületi polgármesterek kerülnének be a Fővárosi Közgyűlésbe, hanem 32, listán választott képviselő.

Az Országgyűlés keddi ülésén a képviselők többsége 135 igen, 40 nem, 6 tartózkodás mellett megszavazta a fővárosi választási szabályok módosítását.

Ennek értelmében a közgyűlés tagjait ezután listán választják meg.

Megszavazta a parlament az idegenrendészeti törvény szigorítását

Megszavazta a parlament a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokat, amely az idegenrendészeti szabályok szigorítását tartalmazza, valamint meghatározza külföldi állampolgárok Magyarországon történő tartózkodásának, munkavállalásának jogcímeit és feltételeit.

A törvény kettős ellenőrzést vezet be: egyrészt közbiztonsági, közegészségügyi, másrészt munkaügyi szempontból. Az engedélyek csak konkrét munkahelyre, korlátozott időre vonatkozhatnak.

Lesznek kizáró okok és negatív lista, továbbá szigorú szabályok vonatkoznak arra is, aki már nem jogszerűen tartózkodik itt, visszaküldése érdekében akár idegenrendészeti őrizet is alkalmazható. Emellett minden egyes álláshely esetében először meg kell vizsgálni, hogy van-e magyar munkavállaló, és ha van, őt kell alkalmazni, ha nincs, akkor lehet vendégmunkást foglalkoztatni. A vendégmunkások csak korlátozott ideig tartózkodhatnak Magyarországon, ezt követően el kell hagyniuk hazánkat. A törvénymódosítás kapcsán a Belügyminisztérium korábban közölte: Magyarország szuverén állam, ezért maga határozza meg, hogy kit enged a területére, és mindenkitől elvárja, hogy a magyar törvényeket és az együttélés magyar normáit tartsa be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában