Tarthatatlan helyzet

2023.09.16. 13:12

Giorgia Meloni rendkívüli intézkedéseket jelentett be az illegális migráció megállítására

Az Olaszországba illegálisan belépő migránsok feltartóztatását, ellenőrzött táborokban elhelyezését és kiutasítását jelentette be az olasz miniszterelnök, aki videóüzenetében európai tengeri misszió elindítását kérte az észak-afrikai indulások leállítására.

MW

Migránsok érkeznek Lampedusa sziget kikötőjébe 2023. szeptember 15-én

Forrás: AFP

Fotó: Alessandro Serrano

Giorgia Meloni a felvételen összefoglalta, hogy az általa vezetett jobbközép kormány milyen szigorításokkal kívánja orvosolni a miniszterelnök szerint fenntarthatatlanná vált migrációs helyzetet.

Európába igyekvõ illegális bevándorlók érkeznek a dél-olaszországi Lampedusa szigetére 2023. szeptember 16-án
Fotó: Ciro Fusco / Forrás: MTI/EPA/ANSA

Bejelentette, hogy levelet írt Ursula von der Leyennek az Európai Bizottság elnökének, kérve őt, keresse fel Lampedusát, hogy személyesen tapasztalja a migráció dél-európai kapujaként működő szigeten kialakult helyzet súlyosságát.

Giorgia Meloni célként jelölte meg, hogy az Európai Bizottság felgyorsítsa a Tunéziával nyár közepén kötött megállapodás megvalósítását az észak-afrikai országnak ígért európai források mielőbbi átutalásával. Hangoztatta, hogy a Tunéziának Brüsszel által ígért 250 millió eurót még nem utalták át.

A válságba sodort Lampedusára látogat von der Leyen (videó)

A napokban ugyanakkor már olyan tragikussá vált a helyzet, hogy Brüsszel kénytelen lépni, így Ursula von der Leyen bizottsági elnök vasárnap a szigetre látogat − ám ezt is csak azután döntötték el, hogy Giorgia Meloni olasz kormányfő egyenesen neki írt levelében meghívta, mérje fel a helyzetet a saját szemével − adta hírül a Magyar Nemzet.

Már majdnem kétszer annyi illegális bevándorló érte el az olasz partokat, mint tavaly ilyenkor, idén eddig összesen 126 ezren érkeztek.

A sziget plébánosa arról beszélt, hogy ez maga az apokalipszis. 

Hiába a vaskerítés, videókon látszik, ahogy a migránsok feszegetik azt és megpróbálják kidönteni, ha pedig éppen sikerül vagy át tudnak mászni a kerítésen, akkor a táborból beszöknek a városba és ott randalíroznak.

@tf1info 🔴 C'est le chaos dans le centre d'accueil de Lampedusa. Les migrants s'enfuient devant des policiers italiens qui baissent les bras. Et pour cause, ils s'entassent dans un camp prévu pour 400 réfugiés. Ils viennent du Soudan, de Guinée ou du Tchad. Au total, près de 7000 migrants sont arrivés sur 120 embarcations différentes. #Lampedusa #Italie #LCI #Migrants ♬ son original - TF1 INFO

Meloni levelet küldött az Európai Tanácsot vezető Charles Michelnek is annak érdekében, hogy a szervezet októberi ülésén a migráció kerüljön napirendre. Giorgia Meloni elmondta, az ülésen azonnali európai misszió elindítását fogja kérni az észak-afrikai partoktól induló hajók leállítására.

A kormányfő bejelentette, hogy az utóbbi hetekben rekordot döntő migrációs áramlat miatt rendkívüli intézkedéseket kívánnak bevezetni. A hétfői kormányülésen módosítják a illegális bevándorlók feltartóztatására vonatkozó szabályokat: az országba törvénytelenül belépők esetében 18 hónapra emelik a zárt táborba zárásuk idejét. Mivel jelenleg nincsen elegendő hely, a védelmi tárca feladata lesz új táborok létesítése a kevéssé lakott, jól ellenőrizhető térségekben. A bevándorlók az itteni központokban adhatják be az esetleges menedékkérelmet, és csak ennek pozitív elbírálása után hagyhatják el a tábort. A menekült státuszban nem részesülőket pedig kitoloncolják.

Giorgia Meloni bejelentése szigorítás, mivel a mostani gyakorlat szerint az olasz partokra érkezők többségét automatikusan menedékkérőkként kezelik, és kérelmük elbírálásáig szabadon mozoghatnak az országban.

Giorgia Meloni azokhoz is fordult, akik illegálisan akarnak belépni Olaszországba. Azt üzente nekik, "nem éri meg emberkereskedőkre bízni magatokat, mivel sok pénzt kérnek, olyan csónakokra tesznek, amelyek nem alkalmasak a tengeri átkelésre, és ha illegálisan léptek be Olaszországba visszatartunk benneteket, és kitoloncolunk, a mi helyzetünkben nem tehetünk másképpen".

Az olaszoknak azt üzente, kormánya nem gondolta meg magát, teljesíti a migrációra vonatkozó választási ígéreteit, vagyis az illegális bevándorlás teljes leállítását. Ehhez azonban időre és türelemre van szükség, főleg, ha egyesek "ideológiai érdekekre" hivatkozva akadályozzák a jobbközép munkáját - fogalmazott.

Attilio Lucia lampedusai alpolgármester és helybeli lakosok az illegális bevándorlás miatt tüntetnek Lampedusa szigetén 2023. szeptember 16-án
Fotó: Ciro Fusco / Forrás: MTI/EPA/ANSA

Giorgia Meloni úgy vélte, a megnövekedett migrációs nyomást a Száhel-térségében található afrikai országok instabilitása okozza. Hangsúlyozta, hogy a katonai puccsok, a gabonáért folytatott harc, a természeti katasztrófák több tíz millió ember kivándorlásához vezethetnek.

Világos, hogy Olaszország és Európa nem fogadhatja be azt a hatalmas embertömeget

 - jegyezte meg.

Hangoztatta, hogy Európában mostanáig a vita kizárólag arról szólt, hogyan lehet befogadni az illegálisan érkezőket, és miként lehet szabályozni a 27 tagállam közötti elosztásukat. Ezzel szemben - tette hozzá Giorgia Meloni - Róma teljes paradigmaváltást szorgalmaz: az emberkereskedők és a tömeges migráció megállítását, valamint szétosztás helyett a külső határok védelmét.

Giorgia Meloni szerint mindez egy európai tengeri misszióval megvalósítható, amely - akár az észak-afrikai hatóságokkal együttműködésben - megállíthatja az illegális indulásokat. Hozzátette, Afrikában kell ellenőrizni, kinek van joga a menekültstátuszra, és csak azt kell befogadni Európában, akinek ehhez tényleges joga van. Mindezzel párhuzamosan befektetésekkel kell támogatni az afrikai gazdasági fejlődést, és biztosítani kell a helyi munkaerő szakképzését az Európába irányuló törvényes bevándorlás számára.

Megemlítette az észak-afrikai államokkal elért megállapodásokat, kiemelte az Európai Bizottság és Tunézia közötti szándéknyilatkozat aláírását. "Sajnos, miközben Olaszország és Európa egy része azon dolgozott, Európa másik része az ellentétes irányba mozdult el: azoknak a politikai erőknek és más véleményvezéreknek a mindennapos erőfeszítéseire gondolok, akik azt állították, hogy Tunézia olyan elnyomó állam, amellyel nem lehet megállapodásokat kötni, nem számít biztonságos kikötőnek, tehát nem lehet megakadályozni az indulásokat vagy visszatoloncolni az illegálisan érkezőket".

Az idei év eleje óta több mint 127 ezren érkeztek az olaszországi partokra. Tavaly ugyanezen időszakban valamivel több mint 66 ezren.

Folyamatosan érkeznek Lampedusa szigetére az illegális bevándorlók

Továbbra is érkeznek Lampedusa szigetére az illegális bevándorlókat szállító hajók és csónakok.

Szombaton eddig három hajó érkezett a szigetre 121 személlyel a fedélzetén. Pénteken 527-en szálltak partra 15 hajóról. A héten összesen több mint 10 ezren érkeztek a 6300 lakosú Lampedusa szigetére. Csak kedden és szerdán mintegy 7 ezren érkeztek csónakokkal Észak-Afrikából Filippo Mannino polgármester tájékoztatása alapján. Szombaton 400 személyt szállítanak át Szicíliába.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában