Illegális migráció

2023.09.12. 11:30

Fegyvereket foglalt le migránsoktól a szerbiai rendőrség

Több lőfegyvert talált a rendőrség kedden az illegális bevándorlás visszaszorítását célzó vajdasági akciója keretében – közölte a szerbiai belügyminisztérium.

MW

A szerb belügyminisztérium felvételén szerb csendőrök illegális bevándorlókat vesznek őrizetbe a magyar határ közelében, Szabadkánál 2023. szeptember 12-én

Forrás: MTI/AP/Szerb belügyminisztérium

Fotó: -

Az akcióban nagyszámú rendőr vesz részt Szabadkán, Zomborban és Nagykikindán. A szabadkai Pannon RTV információi szerint 

a szerbiai csendőrség és a terrorizmus felszámolásáért felelős különleges egység tagjai nagy erőkkel vonultak ki a Szabadka környéki erdős területekre, ahol drónokkal a levegőből is vizsgálják a terepet.

A rendőrök azt követően kezdték meg az illegális bevándorlók felkutatását célzó akciójukat, hogy a napokban több fegyveres leszámolás is történt a migránsok között.

 A szerb csendőrség és a terrorizmus felszámolásáért felelős különleges egység tagjai migránscsoportokat fogtak el a Szabadka környéki erdõs területeken, a rajtaütésen több lőfegyvert is elkoboztak a határsértőktől. A szerb hatóságok azt követően kezdték meg az illegális bevándorlók felkutatását célzó akciójukat, hogy a napokban több fegyveres leszámolás is történt a migránsok között
Fotó: - / Forrás: MTI/AP/Szerb belügyminisztérium

Múlt pénteken Szabadka központjában egy parkolóban lőttek egymásra migránsok, egyikük végül belehalt sérüléseibe. Hétfő este a magyar határhoz közeli Hajdújáráson és Szabadkán is történt leszámolás migránsok csoportjai között, a lövöldözésben egy szír férfi életét vesztette, további két szír és egy afgán férfi pedig megsebesült.

Hivatalos adatok szerint 

Szabadkáról az utóbbi fél évben több mint hétezer migránst szállítottak el más települések befogadóközpontjaiba.

A migrációs válság tetőpontján, 2015-ben körülbelül egymillió illegális bevándorló haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon, amelynek Szerbia is része. Hivatalos adatok szerint az illegális bevándorlás legnépszerűbb útvonala még mindig a nyugat-balkáni szárazföldi út.

Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, csupán az ország északi határától a déli határig szállítják őket vissza, a migránsok sok esetben újra útra kelnek, és néhány nappal később elérik a magyar határt, ahol ismét megkísérelnek bejutni az Európai Unióba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában