Katasztrófa

2023.08.16. 07:34

Tovább keresik az áldozatokat a romok között Mauin

Több mint száz halálos áldozata van a múlt héten Hawaiin pusztító tűzvésznek – közölte keddi sajtókonferenciáján Josh Green, Hawaii kormányzója, hozzátéve, hogy tovább keresik az áldozatokat a romok között, így számuk még növekedhet, írja az MTI.

MW

Josh Green hawaii kormányzó a Hawaii-szigetekhez tartozó Maui-szigeten az előző napokban pusztító erdőtűzről tartott sajtóértekezleten Kahuluiban 2023. augusztus 14-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Etienne Laurent

A tűz keletkezésének körülményeit vizsgálják, ahogy azt is, miért nem működött a figyelmeztető szirénarendszer.

A Hawaii-szigetekhez tartozó Mauin múlt kedden csaptak fel a lángok, amelyek a száraz bozótban és erős szélben rendkívül gyorsan elérték a lakott területet. A történelmi Lahaina város, az egykori Hawaii Királyság fővárosa szinte teljesen elpusztult.

A kormányzó korábban elmondta, hogy

több mint kétezer épület rongálódott meg vagy égett le, és a tűzvész mintegy 6 milliárd dollár (csaknem 21 ezer milliárd forint) kárt okozott.

A hatóságok szerint a Lahainában pusztító lángokat már mintegy 85 százalékban sikerült megfékezni, míg Maui Upcountry régiójában csaknem 60 százalékban szorították vissza a tüzet.

A tűzoltásban és a mentésben a Hawaii Nemzeti Gárda 258 gárdistáját is bevetették. Az amerikai hadsereg mérnöki testülete a romok eltakarításában és az áramellátás ideiglenes biztosításában nyújt segítséget. Az amerikai parti őrség a tűz okozta környezeti károkat igyekszik enyhíteni a tengeren, illetve a vízi mentésben vesz részt.

Erdőtűz pusztításának nyomai a hawaii Maui-szigeten fekvő Lahainában 2023. augusztus 15-én
Fotó: Etienne Laurent / Forrás: MTI/EPA

Joe Biden amerikai elnök kedden bejelentette, hogy a first ladyvel együtt – amint ez lehetővé válik – Hawaiira látogat, hogy felmérjék a tűz okozta károkat. Ugyanakkor hozzátette:

nem szeretné, ha jelenléte megzavarná a helyreállítási erőfeszítéseket.

Biden közölte: biztosította Josh Green kormányfőt, hogy Hawaii „a szövetségi kormánytól mindent megkap, amire szüksége van”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában