Rákóczi Szövetség

2023.08.08. 18:46

Rétvári Bence: sok kihívója van a nemzeti identitásnak manapság

Rétvári Bence Sátoraljaújhelyen, a III. Összmagyar Anyanyelvi Táborban tett látogatásán azt mondta: vannak, akik szerint a materiális javak fontosabbak, mint a magyarságtudat és a „velünk született tulajdonságaink”.

MW

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a III. Összmagyar Anyanyelvi Táborban tett látogatásán Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontban 2023. augusztus 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint rendkívül sok kihívója van a nemzeti identitásnak manapság.

RÉTVÁRI Bence
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a III. Összmagyar Anyanyelvi Táborban tett látogatásán Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontban 2023. augusztus 8-án
Fotó: Vajda János / Forrás: MTI

Úgy fogalmazott: 

az, ami velünk született, nem elhagyandó, hiszen összeköti a magyart a magyarral, a keresztényt a kereszténnyel. Hozzátette, ezek a tulajdonságok nem elválasztanak minket másoktól, sokkal inkább összekötnek.

Az államtitkár kiemelte, egy Rákóczi Tábor sokat segít abban, hogy a résztvevők többet hozzanak ki magukból és képesek legyenek legyőzni önmagukat. Bíznak benne, hogy a diákok többször is visszatérnek majd Sátoraljaújhelyre, mert ott is meg tudják élni azt, hogy magyarnak lenni jó és büszkeség – mondta. 

Hozzátette: 

a táborozók a Rákóczi Szövetség táborában még jobban megismerhetik a magyar nemzet történetét, kultúráját és gyakorolhatják a magyar nyelvet.

Rétvári Bence emlékeztetett rá, hogy 2010-ben a kormány azt tűzte ki céljául, aki magyarnak vallja magát, a magyar államra és a magyar nemzet közösségére mindig számíthat, legyen bárhol a világban bármilyen helyzetben.

Elmondta, 1 millió 175 ezer ember élt a kettős állampolgárság lehetőségével és vette fel a magyar állampolgárságot. 

A Kárpát-medencét és a diaszpórát tekintve 5 ezer magyar intézmény, szervezet vagy közösség programjaihoz tudtak hozzájárulni, hogy „mindenhol mindenki a magyarságát jobban meg tudja élni”

– emelte ki.

A Kárpát-medencében 900 helyszínen bővítették a magyar óvodákat és bölcsődéket a magyar határokon túl, emellett növelték az oktatási-nevelési támogatást is

– jegyezte meg az államtitkár. Hozzátette, a Határtalanul programban félmillió anyaországi diák látogatott meg egy-egy határon túli magyar közösséget kilencezer tanulmányi kirándulás keretében.

RÉTVÁRI Bence; CSÁKY Csongor
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (második sor, j), mellette Csáky Csongor a Rákóczi Szövetség elnöke a III. Összmagyar Anyanyelvi Táborban Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontban 2023. augusztus 8-án
Fotó: Vajda János / Forrás: MTI

Rétvári Bence kiemelte:

a Rákóczi Szövetség táboraiba 10 ezer külhoni fiatal látogat el időről időre, a Petőfi és a Kőrösi Csoma Sándor programban pedig mintegy ezer ösztöndíjas vett részt, hogy segíthessen a szórványban és a diaszpórában élőknek.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntőjében kifejezte háláját a magyar kormánynak, hiszen – mint mondta – támogatásuk és bizalmuk nélkül nem valósulhatnának meg a szövetség táborai. Hozzátette, 2016-ban Rétvári Bence kereste meg a Rákóczi Szövetséget a Diaszpóra program gondolatával, így annak elindulása nagyban összefügg az államtitkár nevével.

Az elnök a közmédiának elmondta, a III. Összmagyar Anyanyelvi Táborba a Kárpát-medencei mélyszórványból, Dél-Erdélytől Mátyusföldig, Bácskától Kárpátaljáig, de Kanadából, Spanyolországból és Ausztráliából is érkeztek diákok. 

Az anyanyelvi táborban a diákok olyan foglalkozásokon vehetnek részt, melyek a magyar nyelvet és kultúrát erősítik és összefüggnek a magyar történelemmel

– tette hozzá Csáky Csongor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában