Szórvány

2023.08.21. 17:59

Az identitás megőrzésének egyik legfontosabb pillére a magyar iskola és oktatás

A határon túli magyarság megmaradásához döntő fontosságú az iskolahálózat fenntartása, a magyar nyelvű oktatás biztosítása, fejlesztése – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök–helyettes hétfőn Budapesten.

MW

A Rákóczi Szövetség 58 iskolabuszt üzemeltet szeptembertől a határon túl, a járművek 48 településen több mint 720 gyereknek segítenek eljutni az iskolába

Forrás: Facebook / Semjén Zsolt

A Kárpát-medencében 252 ezren tanulnak magyar nyelven magyar iskolában, és minden gyerek százezer forint támogatást kap évente a magyar államtól – mondta Semjén Zsolt abból az alkalomból, hogy a Rákóczi Szövetség üzemeltetésében szeptembertől az erdélyi szórványban 38 új iskolabusz segíti a gyerekek magyar iskolába járását a kolozsvári székhelyű Iskola Alapítvánnyal együttműködésben.

A politikus elmondta: 1700 óvodában, 1243 általános iskolában, 259 középiskolában és húsz felsőoktatási intézményben tanulhatnak magyar nyelven a gyerekek.

Semjén Zsolt kitért arra, hogy az iskolabusz-hálózat fenntartása a szórványban élő magyarságnak nyújt nagy segítséget, így biztosítva a gyerekek eljutását a magyar iskolába.
A miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott a Rákóczi Szövetségnek a program koordinálásáért, hozzátéve: 

bízik abban, hogy a felnövő gyerekek büszke magyarok lesznek, akik majd gyerekeiknek adják tovább a magyar kultúrát, a nyelvet, a magyar öntudatot, mert ez jelenti a nemzet megmaradását.

Az eseményen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt hangsúlyozta, 

hogy a határon túli magyarok önazonosságának, a közösségek és a kultúra megőrzésének legjobb eszköze az iskola. 

A miniszter kiemelte:

 a kormány az alaptörvényben rögzítettekhez híven felelősséget vállal a határon túl élő magyarok sorsáért, támogatja a magyar közösségeket.

A kisbuszok beszerzését a kormány 500 millió forinttal támogatta, amihez a Rákóczi Szövetség saját forrásból 150 millió forintot használt fel – ismertette.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke elmondta: 

a Rákóczi Szövetség iskolabuszprogramja ötszáz, szórványban élő gyereknek adja meg a lehetőséget, hogy magyar iskolába járhasson Erdély 11 megyéjében.

 Az elnök emlékeztetett: 

az RMDSZ kezdetektől kiemelt feladatként tekintett az oktatásra, célja, hogy minden magyar gyerek eljuthasson magyar iskolába, még ha az távolabb van is a lakhelyétől.

Úgy fogalmazott, hogy "tégláról téglára" építették a szórványkollégiumi hálózatot, ma már több mint 30 ilyen intézmény várja a kistelepüléseken élő gyerekeket. Ezenkívül az Iskola Alapítvány és a kormány segítségével indítottak programot a szórványban élő gyerekek délutáni oktatásának segítésére, ebben 2500 gyerek veszt részt.

Az identitás megőrzésének egyik legfontosabb pillére a magyar iskola és oktatás 

– hangoztatta Kelemen Hunor.

KELEMEN Hunor
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédet mond a magyar kormány és a Rákóczi Szövetség közös támogatásával beszerzett, az erdélyi szórványban tanuló magyar gyerekek iskolába járását segítő 38 iskolabusz ünnepélyes átadásán a csepeli Ford márkakereskedésben 2023. augusztus 21-én
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a magyar iskola választása egyet jelent a magyar jövő választásával, és minden külhoni gyerek, aki magyar iskolába jár, őrzője a magyar nyelvnek és kultúrának.

CSÁKY Csongor
Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke beszédet mond a magyar kormány és a Rákóczi Szövetség közös támogatásával beszerzett, az erdélyi szórványban tanuló magyar gyerekek iskolába járását segítő 38 iskolabusz ünnepélyes átadásán a csepeli Ford márkakereskedésben 2023. augusztus 21-én
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

Kitért arra, hogy a Rákóczi Szövetség mindig is kereste és keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel lassítani lehet az asszimilációt a külhoni területeken. 

Ennek egyik eszköze az iskolabusz-hálózat elindítása 

– mondta.

Ismertetése szerint tavaly szeptemberben a Felvidéken indulhatott el az iskolabuszprogram 16 járművel.

 A felmérések szerint – tette hozzá – ott, ahol ez a lehetőség adott, 30 százalékkal több gyerekeket írattak magyar nyelvű iskolába.

Csáky Csongor elmondta, hogy a Rákóczi Szövetség 58 iskolabuszt üzemeltet szeptembertől a határon túl, a járművek 48 településen több mint 720 gyereknek segítenek eljutni az iskolába. A buszok üzemeltetése tanévenként 231 millió forint, ezt szintén a magyar állam fedezi, így az iskolába járás sem a családoknak, sem az iskoláknak nem jelent anyagi terhet.

A Budapesten átadott járműveket Kozma Imre áldotta meg.

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója megszenteli a járműveket a magyar kormány és a Rákóczi Szövetség közös támogatásával beszerzett, az erdélyi szórványban tanuló magyar gyerekek iskolába járását segítő 38 iskolabusz ünnepélyes átadásán a csepeli Ford márkakereskedésben 2023. augusztus 21-én
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában