Tusványos 2023

2023.07.18. 09:56

Ma kezdődik a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor – frissítés

„A béke ideje” mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor vasárnap hajnalig tartó rendezvénysorozata a magyarországi Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) szervezésében.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) előadást tart a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Maszkura és a tücsökraj koncertjével elkezdődött a koncertprogram Tusnádfürdőn

Az egyhetes programsorozat "nulladik" napja a beköltözés és készülődés jegyében telt. A köztudatban Tusványosként élő, több évtizedes múltú rendezvénysorozatra – melynek neve a korábbi és a jelenlegi helyszín nevének összevonásából ered – a "minuszegyedik" napján tömegesen érkeztek a résztvevők az Olt-parti városba. 

A zenei programot a Maszkura és a tücsökraj nyitotta meg, őket a Magna cum Laude követte a Petőfi színpadon.

A nap a készülődésről szólt, a táborlakók sátraikat próbálták minél biztosabban kikötni, amiben egy-egy erősebb széllökés komolyan akadályozta őket. A szervezők a színpad előtti területet "padolták", készítették fel az esetleges esőre. A büfék, lacikonyhák, kifőzdék működtetői is a helyükön voltak már, sorok kanyarogtak előttük. A szerdán kezdődő közéleti beszélgetéseknek otthont adó rendezvénysátrakat is berendezték, a legtöbb helyszínen már kedden délután a helyükre kerültek a pódiumok, székek, dekorációk.

A 32. Tusványos harminc helyszínen mintegy 500 programmal várja az érdeklődőket.

A koncertek mellett idén is nagy hangsúlyt kapnak a politikai és közéleti előadások: szerdától szombat délig időszerű politikai kérdésekről tartanak pódium- és kerekasztal-beszélgetéseket. 

A négy nap alatt előadást tart több magyarországi és romániai magyar politikus, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, a  kormány számos tagja, Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is.

A politikusok, társadalomkutatók, intézményvezetők részvételével zajló panelbeszélgetések mellett a kulturális, szórakoztató programokból is nagy a kínálat, több sátorban már kedden segítettek hangolódni a még kisszámú, de annál lelkesebb közönségnek.

A béke jegyében 

Az időszerű közéleti, politikai témákat körüljáró kerekasztal- és pódiumbeszélgetéseket három témakörbe csoportosították a szervezők: a háború és következményei, a gazdasági helyzet, kiemelt figyelmet fordítva az energiabiztonságra, valamint a nemzetpolitika.

Idén is megrendezik a péntek délelőtti nemzetpolitikai kerekasztalt a Kárpát-medencében működő magyar érdekvédelmi szervezetek és pártok vezetőinek részvételével, 

a hagyományos szombat délelőtti politikai fórumon pedig Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke tart előadást, valamint válaszol a közönség kérdéseire.

Tusványos számos kulturális, hagyományápoló, ismeretterjesztő és szórakoztató programot is kínál, irodalmi, színházi eseménnyel is várják az érdeklődőket, a népzene és táncház iránt érdeklődők számára pedig új helyszínen, az idén felavatandó Kriza János Csűrben kínálnak hajnalig tartó programokat.

A fesztivál koncertprogramja kedd este a Maszkura és a Tücsökraj, valamint a Magna Cum Laude fellépésével indul. A hét folyamán a Pál Utcai Fiúk, a Quimby, az Anima Sound System, a Vad Fruttik, a Parno Graszt, Péterffy Bori és a Love Band, a Republic és az Ismerős Arcok is fellép a 32. Tusványoson.

A 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor hivatalos megnyitója szerda délelőtt lesz: ekkor kezdődnek a szakmai-közéleti programok.

A részletes programot a hivatalos honlapon és a Facebook-oldalon lehet böngészni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában