Katonai puccs

2023.07.29. 22:13

Az Európai Unió leállítja a Nigernek nyújtott támogatást

Az Európai Unió, az Egyesült Államok és több más ország is a demokrácia helyreállítását és Mohamed Bazoum elnök szabadon bocsátását követelték a Nigerben lezajlott katonai hatalomátvétel után.

MW

A puccsisták a hivatalából eltávolított Bazoum helyett Abdourahamane Tchiani tábornokot, az elnöki gárda korábbi vezetőjét nyilvánították államfővé

Forrás: ORTN - Télé Sahel / AFP

Az Európai Unió a Nigerben lezajlott katonai puccs miatt azonnali hatállyal leállítja a nyugat-afrikai országnak nyújtott támogatást, és megszünteti vele a biztonsági együttműködést - jelentette be szombaton Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő.

A költségvetési támogatás azonnali felfüggesztése mellett a biztonsággal kapcsolatos valamennyi együttműködést is azonnali hatállyal, határozatlan időre felfüggesztjük

 - közölte Borrell.

Szombat este, miután a francia nemzetbiztonsági és védelmi tanács Emmanuel Macron államfő elnökletével megvitatta a nigeri helyzetet, a francia külügyminisztérium is bejelentette, hogy a nigeri katonai puccsot követően Franciaország felfüggesztette a nyugat-afrikai országnak nyújtott költségvetési támogatását. Hozzátették, hogy Franciaország az alkotmányos rend azonnali visszaállítását követeli Nigerben.

Párizs nem ismeri el a puccsal hatalomra került nigeri vezetést, és Marcon törvénytelennek és veszélyesnek nevezte a hatalomátvételt.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok és több más ország is a demokrácia helyreállítását és Mohamed Bazoum elnök szabadon bocsátását követelték a Nigerben lezajlott katonai hatalomátvétel után.

A puccsisták a hivatalából eltávolított Bazoum helyett Abdourahamane Tchiani tábornokot, az elnöki gárda korábbi vezetőjét nyilvánították államfővé.

Borrell közleményében leszögezte, hogy az Európai Unió nem ismeri el, és a jövőben sem fogja elismerni a puccsal hatalomra került új vezetést.

Niger jelentős nyugati segélyeket kapott, és együttműködött az Európai Unióval a szubszaharai Afrikából érkező migráció kezelésében. Az EU a 2021. és 2024. közötti időszak költségvetésből 503 millió eurót (193 milliárd forintot) különített el Niger számára.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) vezetői vasárnap Abujában tanácskoznak a nigeri puccsról. Borrell közölte, hogy az EU kész támogatni a regionális szervezet döntéseit, "beleértve szankciók elfogadását is".

Mali és Burkina Faso után Niger a harmadik olyan ország a Száhel-övezetben, amely ellen rendszeresen indítanak támadásokat az Iszlám Államhoz és az al-Kaidához kapcsolódó dzsihadista, illetve terrorista csoportok, és ahol 2020 óta katonai hatalomátvétel történt. A posztjáról eltávolított Mohamed Bazoumot szerda reggel óta az elnöki palotában tartják fogva korábbi testőrei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában