Államcsíny

2023.07.28. 19:40

Orbán Viktor az elsők között állt ki az eltávolított nigeri elnök mellett

A magyar kormányfő Európában az elsők között állt ki teljes mellszélességgel az államcsínnyel eltávolított nigeri elnök, Mohamed Bazoum mellett.

MW

Vízsugárral locsolják a tűzoltók a felgyújtott autók roncsait Niger fővárosában, Niameyben 2023. július 27-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: -

Orbán Viktor a Twitteren azt írta:

Mélységes aggodalommal tölt el bennünket a Niger demokratikusan megválasztott elnöke elleni államcsínykísérlet. Magyarország elítél minden olyan kísérletet, amelynek célja a béke és stabilitás aláásása. Kiállunk Niger elnöke mellett és imádkozunk a jólétéért.

Abdourahamane Tchiani tábornok, az elnöki gárda korábbi vezetője szerint az ország romló biztonsági helyzete miatt vették át a hatalmat Mohamed Bazoum elnöktől. Úgy véli, hogy az eddigi intézkedések nem tették lehetővé az ország biztonságának helyreállítását még a külföldről, többek között Nigériából kapott támogatás ellenére sem. A puccsisták a közleményben óva intenek bármilyen külföldi katonai beavatkozástól.

BAZOUM, Mohamed
2023. március 16-i kép Mohamed Bazoum nigeri államfőről a niameyi elnöki hivatalban. Július 26-án az elnöki gárda őrizetbe vette Bazoumot, az államfőt támogató hadsereg pedig ultimátumot intézett az elnöki hivatal bejáratát eltorlaszoló gárdához
Fotó: Boureima Hama / Forrás: MTI/AP/AFP

Mali és Burkina Faso után Niger a harmadik olyan ország a Száhel-övezetben, amely ellen rendszeresen indítanak támadásokat az Iszlám Államhoz és az al-Kaidához kapcsolódó dzsihadista, illetve terrorista csoportok, és ahol 2020 óta katonai hatalomátvétel történt. A posztjáról eltávolított Mohamed Bazoumot szerda reggel óta az elnöki palotában tartják fogva korábbi testőrei, akik továbbra is Tchiani tábornok irányítása alatt állnak.

Az ORTN által közreadott, videófelvételről készült képen a korábbi puccsot végrehajtó Amadou Abdramane ezredes nyilatkozatot tesz a nigeri állami televízióban Niger fővárosában, Niameyben 2023. július 28-án
Fotó: - / Forrás: MTI/AP/ORTN

Az AP hírügynökség értesülései szerint több afrikai ország, így Nigéria és Benin is közvetíteni szeretne a puccsisták és a volt nigeri elnök között; egy névtelenséget kérő elemzőt idézve pedig azt írták, hogy a nigeri hadsereg és elnöki gárda között is egyeztetés folyik a hatalom megosztásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában