Tragédia

2023.06.21. 14:34

Horvátországban lezuhant egy magyar katonai helikopter, ketten meghaltak

Szolgálatteljesítés közben lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban – közölte a Honvédelmi Minisztérium szerdán az MTI-vel. A katasztrófával kapcsolatosan szerdán délután Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Budapesten.

MW

Illusztráció: Airbus H145 M típusú helikopter gyakorlatozik az 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképző Bázisán Hajdúhadház közelében 2022. február 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Nem sokkal a tragédia előtt látták a helikoptert (videó)

Egy helikoptert látott Romeo Ibrisevic fotós és riporter 11 és 12 óra között, ami röviddel azelőtt repült, hogy lezuhant a Cikola-kanyonban. Mint arról a riporter beszámolt, a férfi látta, amint egy helikopter repült át felette, ami hasonló volt a jugoszláv hadseregben használatos Gazelához. Nem sokkal később füstöt látott és tűzoltók haladtak el mellette. 

A riporter a gépet körülbelül úgy írta le, ami alapján ez egy Airbus H145 M helikopter modell lehet. A gép egy közepes méretű, többfeladatú helikopter, pont olyan, amilyenek a szolnoki légibázison állomásoznak.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak

A honvédelmi miniszter szerdán délután rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a helikopter-balesettel kapcsolatosan. A miniszter a magyar kormány nevében részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak.  

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter sajtótájékoztatót tart hivatalában a horvátországi katonai légibalesetről 2023. június 21-én
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, hogy a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium saját halottjának tekinti az elhunyt katonákat.

Elmondta: a 86. Kiss József Helikopter Dandár Különleges Légi Műveleti Osztag egy Airbus H145-ös helikoptere szerdán Horvátország területén lezuhant, három magyar katonával.

Közülük ketten kötelességteljesítés közben, a haza szolgálatában elhunytak, a harmadik katonát továbbra is keresik

– emelte ki.

Az esemény kivizsgálása folyamatban van, a helyszínen tartózkodik a horvát légierő vizsgálóbizottsága, a horvát vezérkari főnök és a politikai vezetés. A helyszínre tart továbbá Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke is egy különleges szakértői csoporttal.

A baleset részleteiről, bekövetkezésének okáról a szakértői vizsgálat befejezése után fognak beszámolni

 – mondta a politikus.

Arról is beszélt: a gyakorlat a Zára (Zadar) környékén található különleges légikiképző-központ szervezésében zajlott. Ez alkalommal magashegyi kiképzésben vettek részt a magyar katonák.

Kérdésre válaszolva 

a honvédelmi miniszter nem tudta megerősíteni azt a sajtóértesülést, hogy a magyar helikopter egy kifeszített drótkötélbe repült bele, és ez okozta a tragédiát.

Ugyancsak újságírói kérdésre reagálva közölte, hogy a vizsgálat befejezéséig a honvédség nem röpteti a balesetben érintett géppel azonos típusú Airbus helikoptereit.

Korábban írtuk

A Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben, amikor az egyik helikopter – három emberrel a fedélzetén –

egyelőre tisztázatlan körülmények között, Horvátország középső részén lezuhant 

– írták.

A mentőcsapatok megtalálták a helikopter roncsait, átkutatásuk során egyelőre két katona holttestét találták meg, harmadik társukat még keresik.

Közölték azt is, hogy a tárca azonnal megkezdte a családok kiértesítését, a fejleményekről a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség folyamatosan tájékoztat.

A baleset a Čikola-kanyonban történt, a helikopter Pakova és Miljevac községek között csapódott a földbe, a környéken hatalmas füst volt látható – adta hírül a Magyar Nemzet.

A Jutarnji horvát lap nem hivatalos értesülése szerint 

az okozta a magyar katonai helikopter katasztrófáját, hogy a pilóta nem vett észre egy úgynevezett zipline-huzalt 

- írja a Magyar Nemzet.

A gép a drótban elakadt, lezuhant és azonnal kigyulladt.

 A lap megkérdezte a Sibenik-Knin rendőrkapitányság szóvivőjét, de hivatalos tájékoztatást nem kaptak azon kívül, hogy a rendőrcsapatok is a helyszínen vannak. 

Novák Katalin köztársasági elnök részvétét fejezte ki a magyar katonai helikopter horvátországi balesetében elhunyt honvédek hozzátartozóinak és megköszönte a horvát mentőegységek munkáját.

Őszinte részvétem a helikopter-balesetben elhunyt honvédek hozzátartozóinak, Magyarország Önök mellett áll!

 – fogalmazott a köztársasági elnök közösségi oldalán. Megköszönte a horvát mentőegységek munkáját és Zoran Milanovic horvát elnök támogatását, aki telefonon fejezte ki részvétét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában