Ország-világ

2021.01.27. 19:43

EU-biztos a vakcinákat visszatartó AstraZenecának: ez a sarki hentesnél működhet, az unióban nem

Az Európai Bizottság megvédi a koronavírus elleni oltóanyagot gyártókkal kötött befektetési megállapodásokban rögzített érdekeit és az európai adófizetők pénzét – jelentette ki szerdán Brüsszelben Sztella Kiriákidisz, az uniós testület egészségügyért felelős tagja az AstraZeneca vakcinagyártó vállalat oltóanyaggyártási és -szállítási nehézségeivel kapcsolatban.

Brüsszel, 2021. január 27. Sztella Kiriákidész, az egészségügyért felelõs uniós biztos sajtótájékoztatót tart az AstraZeneca brit-svéd érdekeltségû vállalat által szállítandó koronavírus elleni oltóanyagot érintõ vitáról Brüsszelben 2021. január 27-én. Az európai uniós tagállamok az elõzõ héten értesültek arról, hogy az AstraZeneca az eredetileg tervezettnél mintegy 60 százalékkal kevesebbet szállít az Oxfordi Egyetemmel közösen kidolgozott vakcinából. Kiriákidész beszédében felszólította az AstraZenecát, hogy teljesítse a szerzõdésben vállalt kötelezettségét. MTI/EPA/Olivier Hoslet

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Hoslet

Újságíróknak nyilatkozva a biztos elmondta, hogy testülete még mindig nem kapott a vállalattól kielégítő magyarázatot arra, miért késik a vakcina kiszállítása az uniós tagországokba.

Hangsúlyozta: az AstraZenecávál kötött szerződés előírja, hogy a cégnek négy üzemből kell az oltóanyagot kiszállítania, ebből kettő Nagy-Britanniában van, két másik pedig Belgiumban.

Brüsszel nem fogadja el az AstraZeneca vezérigazgatójának, Pascal Soriot-nak a magyarázatát, miszerint a brit üzemekben termelt vakcinákat az Egyesült Királyság lakosainak tartják fenn annak a megállapodásnak az értelmében, amelyet a cég a brit vezetéssel kötött három hónappal az uniós szerződések aláírása előtt.

A biztos felhívta a figyelmet, hogy az oltóanyaggyártónak „morális, társadalmi, és szerződésben foglalt kötelezettsége”, hogy a megfelelő időben és mennyiségben lássa el az uniós országokat vakcinával.

„Emberéletekről van szó, nem fogadhatjuk el az 'aki kapja, marja' játékszabályokat. Ez a sarki hentesnél működhet, de nem az Európai Unióban” – fogalmazott Kiriákidisz.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság azért írt alá előzetes piaci kötelezettségvállalást rögzítő megállapodásokat, hogy előre biztosítsa, hogy a vállalatok megteremtik a feltételeket a megfelelő gyártási kapacitásokra. „Ellentmond a szerződésekben foglaltaknak, ha a cég nem képes elég oltóanyagot gyártani” – szögezte le, felszólítva az AstraZenecát, hogy a bizalom visszaállítása érdekében tegyen eleget kötelezettségeinek.

A brit-svéd érdekeltségű cég pénteken jelentette be, hogy a gyártási folyamatban fellépett nehézségek miatt lassítja az uniós tagországoknak szánt vakcinák kiszállítását.

Az Európai Gyógyszerügynökség várhatóan pénteken döntést hoz az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem koronavírus elleni készítményének uniós alkalmazhatóságára vonatkozó ajánlásáról. Az Európai Bizottság augusztus végén kötött szerződést a céggel 300 millió adag oltóanyag beszerzéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában