Krimi

2024.01.25. 21:45

Nincs még vége: újabb megrázó részletek derültek ki a veronai busztragédiáról

Csupán ezen múlt, hogy nem haltak meg mindannyian.

Fotó: AFP

A veronai busztragédia évfordulóján és az azóta is folyó bírósági eljárás kapcsán került a középpontba a megrázó, drámai megállapítás.

2017. január 20-án Franciaországból, a Szinyei Merse Pál Gimnázium által évente megrendezett sítáborból tartott hazafelé a busz, rajta utaztak a gimnázium tanárai, jelenlegi és egykori diákjai, az egyik tanár családtagjai, valamint két járművezető, összesen 56-an. A Budapestre tartó autóbusz a veronai autópálya szalagkorlátjának ütközött, majd egy hídpillérbe rohant, végül kigyulladt és pillanatok alatt porig égett 17 ember azonnali halálát okozva. Egy áldozat később, a kórházban halt bele sérüléseibe. 

Fotó: MTI

Rendellenességek az autópályán

A szörnyű tragédia hetedik évfordulóján még mindig nem zárult le az ügy. Bár a sofőr, V. János már hatéves, jogerős büntetését tölti Magyarországon, az autópálya tervezőjének, építtetőjének, üzemeltetőjének, összesen öt személynek a felelősségét még vizsgálja a veronai bíróság. A közúti áldozatokat képviselő olasz szervezet szakértőjének az az álláspontja, hogy a balesetet élve megúszhatták volna az áldozatok, ha a híd pillére és az ahhoz közel épített szalagkorlát biztonságos lett volna. 

A távolság csupán 58 centi volt közöttük, az építési szabályokban megengedett 220 centi helyett.

 A korlát így nem tudta ellátni terelő funkcióját és a megengedett sebességgel haladó buszt egyenesen a vasbeton pilonnak vezette.

Megdöbbentő részletek

A fájdalmas évforduló és a még folyó bírósági eljárás kapcsán került ismét a híradások középpontjába az ügyészség talán legdrámaibb megállapítása is. 

Eszerint az 56 utas csak azért maradt életben, mert a busz tartályaiban már csak félig volt gázolaj. Ez még így, 50 százalékos telítettségnél is 185 liternyi dízel üzemanyag. 

A vádhatóság szerint ha teli tartállyal éri az ütközés a buszt, szinte biztosan mindenki életét veszti a rettenetes tűzben. Az olasz joggyakorlat szerint az elhunytak hozzátartozóinak egymillió eurót (mai árfolyamon 385 millió forint) ítélhet meg a bíróság. Ezt az összeget a vétkes félnek kell majd állnia. Ezért is perdöntő, hogy a bíróság helyt ad-e az olasz ügyészi, illetve szakértői véleményeknek - írja a Bors.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!