Bulvár-celeb

2023.12.23. 06:30

Mi lenne a kutyákkal, ha az emberiség megszűnne létezni?

Az évezredek során több, mint 400 kutyafajtát tenyésztettek ki, amelyek mind-mind némileg eltérő fizikai és viselkedési tulajdonságokkal rendelkeznek. A tenyésztők legfőbb célja kezdetben a terelés, a vadászat és az őrzés segítése volt, később azonban a külső jegyek váltak a legfontosabbá, melynek hatására egyre kisebb fajták jelentek meg.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: veres szilard

Napjainkban több száz millió háziasított kutya él a világon, amelyek nagy része emberek környezetében, nekik kiszolgáltatva tölti a hétköznapjait. Így felmerül a kérdés, mi lenne velük, ha az emberiség megszűnne létezni, írja az Origo az IFLScience cikke alapján.

Több száz kutyafajtát tenyésztett ki az ember

A kutyák tekinthetők a Föld legsikeresebb háziasított fajának. A közelmúltban a szelektív tenyésztés az ember által irányított sokféleséghez vezetett, amelynek eredményeképpen egyedi fajták jöttek létre, köztük a hatalmas dán dogtól egészen az aprócska csivaváig.

A tökéletes négylábú társ keresése közel 400 új kutyafajta kialakulásához vezetett.

Kezdetben az ebeket elsősorban funkcionális feladatokra tenyésztették, mint a terelés, a vadászat és az őrzés. Ez a gyakorlat csak az elmúlt 200 évben jelent meg kiemelkedően.
Egyes szakértők szerint a társasági élet csak egy másik típusú munka, amelyre az emberek a kutyákat kiválasztották, miközben nagyobb hangsúlyt fektettek a küllemre. A tenyésztők ebben döntő szerepet játszanak, mivel tudatosan döntenek arról, hogy mely tulajdonságok kívánatosak, és ezáltal befolyásolják a fajták jövőbeli irányát.

Kell-e az emberi gondoskodás a kutyák számára?

A rövid válasz: igen. Példaként hozva a lapos arcorrú kutyákat, akiknek nehézséget okoz a légzés a szűk orrjáratok és a megrövidült légutak miatt. Ezt a „levegőéhséget” az asztmás rohamhoz hasonlították. Ezek a kutyák hajlamosabbak a bőr-, szem- és fogászati problémák nagyobb arányára is, mint a hosszabb pofájú kutyák.

Closeup,Portrait,Of,Small,Funny,Beige,Mini,Chihuahua,Dog,,Puppy.
Illusztráció
Fotó: Olena Tselykh / Forrás:  Shutterstock

Sok „új” kutyának a szaporodáshoz is orvosi beavatkozásra van szüksége.

Ebbe a kategóriába tartoznak a francia bulldogok és a csivavák is, akik gyakran igényelnek császármetszést a szüléshez, mivel a kölykök feje nagyon nagy az anyaállat medencéjéhez képest.

A kutyák emberek nélkül

A közvetlen hatás sokkoló lenne azoknak a fajtáknak, amelyeknek alapvető szükségleteik, például az élelem, a menedék és az egészségügyi ellátás tekintetében nagymértékben függenek tőlünk, nem boldogulnának jól. 

Azonban ez az összes kutya kevesebb mint húsz százalékát érintené.

A világ kutyáinak többsége azonban szabadon élő, Európában, Afrikában és Ázsiában elterjedt állat.
Bár ezek a kutyák a hagyományos értelemben nem háziasítottak, mégis együtt élnek az emberrel. Mint ilyenek, túlélésük szinte kizárólag az ember által létrehozott erőforrásoktól függ, mint például a szeméttelepek és az ételosztások. Emberek nélkül a természetes szelekció gyorsan működésbe lépne.

Dingo,Bitch,Camps,With,Two,Puppies,Under,Fern
A dingó feltehetően a házikutyából visszavadult fajta
Fotó: Paleokastritsa / Forrás:  Shutterstock

Azok a kutyák, amelyekből hiányoznak az olyan alapvető túlélési tulajdonságok, mint az alkalmazkodóképesség, a vadászati képességek, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség, a szülői ösztönök és a társasági képesség, fokozatosan visszaszorulnának.

Hosszútávon a háziasított kutyák visszatérnének a vadon élő fajtársaik életmódjához.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!