Megújult

2018.09.14. 06:55

Több száz hívő jelenlétében áldotta meg a püspök a balassagyarmati szalézi templomot

Egész nyáron dolgoztak a kivitelezők a szalézi templom korszerűsítésén.

H. H.

A belső tér teljesen megszépült, kicserélték a nyílászárókat, új fűtési rendszer adja a meleget és hőszigetelést is végeztek.

A napokban több száz hívő jelenlétében, a szentmise keretében dr. Beer Miklós váci megyés püspök áldotta meg a szépen felújított épületet.

A szalézi rend első magyarországi templomában a beruházás költségeit minisztériumi támogatásból, illetve a gyülekezet tagjainak adományaiból valósult meg, míg a belső festést egy Lencsés Zsolt festőművész vezette lelkes, képzett csapat készítette el, vigyázva arra, hogy minél inkább visszaállítsák a mennyezet eredeti állapotát, annak színvilágával, növényi ornamentikájával.

Szentbeszédében dr. Beer Miklós kifejtette, nem véletlen az időpont választása, hiszen szinte napra pontosan nyolcvanhárom éve, 1935. szeptember 8-án szentelték fel a templomot. Kiemelte, a rend kivonulását követően is kitartó szorgalommal ápolják itt a szalézi hagyományokat, foglalkoznak a fiatalokkal, amit bizonyít a nagyon népszerű nyári táboruk is. Hozzátette, a közösség erejét, az összefogás fontosságát kiváltképp dicséri, hogy ez a megújítás így, ilyen nagyszerű módon megtörténhetett.

Dóbiás Zalán plébános egy aranyos történetet említett: egy kisfiú, látva a munkálatokat, megszólította őt mondván, hogy most ugye meggyógyítják a templomot. Ezek után tényleg kijelenthető: a balassagyarmati szalézi templom teljesen meggyógyult.

A megáldás jeles alkalmára a gyülekezet egy Nagyboldogasszony szentképpel és egy, a megszépült szentélyt ábrázoló levelezőlappal kedveskedett a megjelent híve közösségének. A korszerűsítés során a falakon elhelyeztek egy bibliai, illetve egy Bosco Szent Jánostól származó idézetet, illetve a bejárat felett a szalézi rend eredeti címere látható mostantól.

(Borítóképünkön: Dr. Beer Miklós váci megyés püspök áldotta meg a templomot)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!