szenvedély

2019.04.15. 14:00

Tizedik alkalommal rendezték meg a vasútmodell-kiállítást Gyarmaton

Ismert és népszerű, megyénk határain túlról is sok vendéget vonzó rendezvény Balassagyarmaton a vasútmodell-kiállítás. A hétvégén tizedik alkalommal rendezték meg a való világ miniatűr mását bemutató tárlatot. A vasútmodellezés üzletnek sem utolsó, főleg tőlünk nyugatabbra.

Sziládi Krisztina

Kicsit úgy érezhette magát az, aki a hétvégén ellátogatott a vasútmodell-kiállításra a Mikszáth Kálmán Művelődési Központba, mint Gulliver Liliputban. A több mint ezer négyzetmétert megtöltő számtalan terepasztalon vidáman zakatoltak a parányi vonatok, erdőkön-réteken át, alagutakon és állomásokon átsuhanva, mindenki fejében élménydús utazások emlékeit felidézve. Nem csak a gyerekek, de sok felnőtt is egyaránt lelkes kíváncsisággal követte a miniatűr járművek útját, bizonyságául annak, hogy a lelkünkben élő gyermek minduntalan újraéled.

 

Cserni Mihály, a Balassagyarmati Vasútmodellező Klub vezetője a kiállítás elmúlt tíz évének eseményeit idézte fel. Mint mondja, kezdetben csak járműveket állítottak ki vitrinekben, aztán a klubtagok terepasztalai is kikerültek a nagyközönség elé, végül az ország minden pontjáról hívtak már a vasútmodellezéssel foglalkozó elkötelezett alkotókat. Az idei évben 18 modellező állította fel igényesen berendezett terepasztalát a kiállításon. A leghosszabb sínpár azon a 45 méter hosszú asztalon kanyarog, melyet három modellező munkájából állítottak össze, ez teljesen be is tölti a művelődési ház nagytermét.

Az utóbbi években sokan álltak át a digitális rendszerű modellezésre, melynek segítségével egy vezérlőről több mozdonyt többféle irányba lehet működtetni egy időben, akár wifirendszeren keresztül, okoskészülékekkel vagy tabletek segítségével, de akad még olyan, aki a jól bevált hagyományos technikával működő trafón keresztül bírja mozgásra a járműveket.

Van, aki készen veszi a járműveket, más kellékeket, de akad modellező, aki saját maga állítja elő. A terepasztal elemei is megvásárolhatók, de a legtöbben otthon készítik ezeket időigényes, aprólékos munkával, változatos technikákkal. Egy biztos, ez a türelmes emberek hobbija, hiszen több száz munkaóra van egy-egy kiállított alkotásban.

Az állomások épületei eredeti rajzok és képek alapján készülnek, valósághű másai az ország valamelyik településén található építménynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!